Fotografie de James Lewin realizată în Kenya.
Site, Instagram.
Vă montăm o felie de creier proaspăt?
În cartea sa Replacing Aging apărută 2020, profesorul de neuroștiințe și antreprenorul Jean Hébert este de părere că, pentru a trăi la nesfârșit, oamenii trebuie să găsească o modalitate de a-și înlocui toate părțile corpului cu altele tinere, la fel cum o mașină cu kilometraj mare este menținută în funcțiune cu piese noi.
Jean Hébert a fost angajat între timp la instituția guvernamentală US Advanced Projects Agency for Health (creată, de ce nu mă mir, de președintele Biden), pentru a coordona cercetările privind „înlocuirea funcțională a țesutului cerebral”. Pe scurt, ideea presupune a adăuga țesut tânăr, crescut în eprubetă, creierelor oamenilor în vârstă care nu mai funcționează la parametrii din tinerețe. Hébert explorează modalități de înlocuire „progresivă” a creierului suficientă de lentă, în etape, astfel încât encefalul să se poată adapta, relocând amintirile și identitatea de sine.
Jean Hébert spune că a solicitat o finanțare de 110 milioane de dolari pentru continua cercetările și că guvernul „nici nu a clipit” la această sumă. (technologyreview.com)
Le iei scaunele de prin birouri și devin mai productivi. LinkedIn Comedy Club
Ken Cheng nu crede în acordarea de majorări salariale angajaților pentru ca aceștia să devină mai productivi. El are o soluție mai simplă: să li se ia scaunele de la birouri. Când nu mai pot să stea jos, angajații devin mai atenți și mai inspirați, explică el pe LinkedIn.
Cheng nu este un executiv real, ci un comediant londonez de 35 de ani care și-a creat o personalitate satirică de CEO pe LinkedIn.
„Vreau să mă conectez cu tine, emoțional :)” este sloganul său.
Un alt exemplu despre cum postările ironice s-au infiltrat în LinkedIn (și au mare succes): Jason Roeder, un umorist din Los Angeles și fost editor la The Onion, a început să scrie glume pe această platformă în urmă cu aproximativ un an. Uneori primește comentarii cu sfaturi și resurse de la utilizatori care se străduiesc să fie de ajutor, neînțelegând că el satirizează serviciul LinkedIn, climatul corporate în sine și se străduiește ca postările sale să aibă nota de absurd necesară. (businessinsider.com)
Pentagonul vrea să folosească inteligența artificială pentru a crea o armată de utilizatori online fictivi
Departamentul Apărării al SUA dorește o tehnologie capabilă să fabrice utilizatori online falși, dificil de deosebit de persoane reale și pe care să îi trimită cu diverse treburi pe rețele sociale.
Acești utilizatori de internet deepfake trebuie să fie atât de convingători încât nici oamenii, nici computerele să nu-i detecteze ca falși, potrivit unui document de achiziții publice.
„Forțele pentru operațiuni speciale sunt interesate de tehnologii care pot genera personalități online convingătoare pentru a fi utilizate pe platformele de social media, pe site-urile de socializare și în alte medii online”, indică documentul.
Tehnologia trebuie să genereze ușor selfie-uri foto/video cu fundaluri false, voci și sunete credibile.
Pentagonul a fost deja prins în ultimii ani folosind profiluri false pe rețelele sociale pentru a-și promova interesele. O investigație Reuters din 2024 a dezvăluit o campanie a Comandamentului Operațiunilor Speciale care folosea utilizatori fake pe rețelele de socializare cu scopul de a submina încrederea în vaccinul Covid fabricat de China. (theintercept.com)
Radioul are viitor
Cât timp oamenii vor petrece ore bune, săptămânal, în trafic, radioul are viitor.
Cel mai inspirat și talentat investitor din lume, Warren Buffett, a cumpărat prin Berkshire Hathaway Inc. acțiuni SiriusXM în valoare de 42 de milioane de dolari, deținând acum o participație de 32,5%.
SiriusXM este un conglomerat de posturi de radio online și prin satelit. Oferă emisiuni cam din toate domeniile: lifestyle, fashion, finanțe, spiritualitate, sport, muzică, interviuri cu celebrități etc. (bloomberg.com)
Dear to Learn. Suntem invitați la cel mai mare eveniment din Europa dedicat învățării și dezvoltării personale
Când: Dear to Learn se desfășoară timp de două zile, pe 25 și 26 octombrie.
Unde: Romexpo București. Important: evenimentul va fi transmis și online.
Cine: Evenimentul reunește lideri de opinie, experți în învățare, cercetători în leadership, pionieri în accesibilitate și inovatori în inteligența artificială
Pe lângă conferința generală vor avea loc 32 de masterclass-uri - sesiuni de formare conduse de inovatori care au transformat peisajul învățării și au înlăturat barierele pentru a promova învățarea echitabilă. Veți avea ocazia să explorați subiecte care variază de la gândirea critică, alfabetizare și strategii de dezvoltare a competențelor de bază la învățarea personalizată și promovarea oportunităților egale de dezvoltare. Veți descoperi instrumente de ultimă generație, inclusiv cele mai recente în domeniul inteligenței artificiale.
Bilete, aici.
UniCredit Bank este partener al evenimentului.
Dacă nu te-ai plictisit de acest subiect
Predicții privind dezvoltarea inteligenței artificiale în 2025 și o comparație între ce era prevăzut să se întâmple în acest an și ce s-a întâmplat de fapt:
Apropo de muzica interpretată și compusă de roboți, piesa aceasta realizată cu soft-uri AI a urcat la un moment dat pe locul 48 în topul german:
Țările lumii care trec la ora de iarnă
Sunt colorate în bleumarin. Duminică, 27 octombrie, ora 04.00 devine 03.00.
SCURTE
Interactiv. Castele și gnomi din voievodatul Sileziei, Polonia. Călătorie virtuală gândită pentru desktop.
________________
Show. Povestea din Dirty Dancing, filmul din 1987 devenit reper în istoria culturii pop, este transpusă într-un musical pe Broadway a cărui premieră va avea loc anul viitor.
Piesa din film The Time of My Life a luat un Oscar la vremea respectivă.
_________________
Sport. Top 100 jucători NBA.
_________________
AI. Cărțile noi și reeditate ale grupului Penguin Random House conțin de acum avertismentul explicit că acestea nu pot fi utilizate sau reproduse în scopul antrenării inteligenței artificiale. E o idee bună de protejare a muncii autorilor și editorilor.
________________
Inovații. Un start-up a creat o zgardă pentru câini (595 de dolari), care ar ajuta animalul să vorbească cu stăpânul prin propoziții omenești generate AI. Un scurt demo, aici.
__________________
Performanță. Un canadian a intrat în Cartea Recordurilor reușind să scoată la plimbare 38 de câini odată.
Ambiție. Un tânăr și-a înregistrat progresele în a învăța să cânte la pian, timp de doi ani și jumătate, respectiv 2000 de ore de practică:
________________
Auto. Vânzările Ferrari merg bine.
_________________
Eșec. Startup-ul Byju, cândva cel mai valoros din India, specializat în tehnologie educațională, evaluat la 22 de miliarde de dolari, nu mai valorează azi nimic.
Mulți dintre cei 100 de investitori au cerut inițial o expansiune agresivă pe zeci de piețe, apoi unii s-au speriat și au fugit.
_____________
Bursă. Acțiunile Nvidia au crescut cu 13% în octombrie, depășind câștigul de 1,4% pentru S&P 500. Acțiunile AMD au scăzut cu 5% în această lună, la fel ca Intel.
__________
Arhitectură. Proiectele premiate la The Architecture MasterPrize 2024. În imagine, Muzeul Science Fiction din Chengdu - China. Autori: Zaha Hadid Architects.
__________________
Rețete. Bucate moldovenești: pârjoale, turtă dulce, porc împănat cu prune uscate,
FILM
Memoir of a Snail a fost declarat Best film la London Film Festival 2024 (lista completă a câștigătorilor, aici). Premiera internațională va fi luna aceasta.
_________________________
Pe baza unei povestiri de Stephen King și în stilul lui. La cinema, în februarie.