Fotografie remarcată la categoria portret din cadrul Dog Photography Awards 2024.
Autoare: Sophia Hutchinson.
Sinistrul geminoid al domnului Hiroshi Ishiguro ține prelegeri
Hiroshi Ishiguro este profesor la Universitatea din Osaka și de 35 de ani construiește roboți. În 2006, a asamblat primul său geminoid - o reproducere geamănă a propriei ființe. I-a pus păr natural, piele de silicon și, în variantele ulterioare, l-a făcut să aibă cam aceleași expresii faciale ca ale lui. Este alimentat de inteligența artificială, iar circuitele cerebrale ale mașinăriei au fost încărcate cu vreo zece cărți semnate de profesorul Ishiguro și cu cam toate interviurile lui apărute în presă.
Inițial, foloseam acest robot pentru a ține prelegeri în locul meu atunci când eram ocupat, explică el. Cea mai nouă variantă a acestui geminoid poate răspunde și la întrebările sosite din public, adică a devenit conversațional. (cnbc.com)
Video, 05:12.
Quishing. Nici în codurile QR nu mai putem avea încredere
Codurile QR au fost inventate de compania japoneză Denso Wave în 1994 ca instrument de urmărire a pieselor auto. Concepute pentru a fi citite rapid de mașini, conțin date, precum URL-uri sau informații de plată, în cod binar.
Mai nou, băncile și autoritățile de reglementare avertizează că escrocheriile de phishing cu coduri QR - cunoscute și sub denumirea de quishing - trec de apărarea cibernetică a organizațiilor și păcălesc din ce în ce mai mulți clienți să își dezvăluie datele financiare.
Prin noul tip de înșelătorie, infractorii trimit coduri QR infectate în PDF-uri atașate email-urilor. Strategia este eficientă deoarece soluțiile de securitate din rețea caută link-uri web rău intenționate, dar adesea nu scanează imaginile din atașamente.
De asemenea, infractorii care testează quising-ul lipesc coduri QR infectate peste unele legitime de plată a parcării sau de încărcare a vehiculelor electrice și chiar pe mese din restaurante.
Ce-i de făcut? Nu scanăm coduri QR din atașamente și nici pe cele care, din instinct, ni se par dubioase. (ft.com)
TikTok scoate și cărți pe hârtie în urma succesului #booktok
În ultimii trei ani, videoclipurile virale ale BookTok – importanta și efervescenta comunitate de cititori de pe TikTok - au propulsat spre succes nenumărați autori.
De exemplu, vânzările romanului de dragoste din 2016 al lui Colleen Hoover, It Ends with Us, au crescut cu 650% în 2021, până la 1,9 milioane de exemplare, după ce cartea a devenit virală pe TikTok, la cinci ani după ce a fost publicată.
Romanul a inspirat o serie de videoclipuri care au adunat milioane de vizualizări, în care cititori frustrați sau disperați comentau comportamentul personajelor din carte, adesea cu melodii emoționante pe fundal, precum All Too Well a lui Taylor Swift.
Datorită acestui interes al utilizatorilor spre consumul de literatură, compania mamă a TikTok, ByteDance, a început anul trecut să publice cărți digitale prin intermediul editurii sale, 8th Note Press.
Mai nou, 8th Note Press a anunțat că se asociază cu o editură independentă pentru a lansa romane în print care vor fi vândute în magazinele retail începând din 2025.
S-ar putea să aibă succes, pentru că TikTok știe exact, datorită datelor culese de la utilizatori (peste un miliard activi/lunar), ce cărți ar avea potențial de succes. (businessinsider.com$)
O idee de marketing care s-ar putea să prindă
Un startup numit Cafeteria speră să revoluționeze întrucâtva marketingul cu o aplicație care conectează brandurile cu adolescenți invitați să spună ce gândesc și pe care îi plătește pentru aceasta.
Cei înscriși în sistem participă la sondaje de cinci minute pe diverse subiecte, de la dezvoltarea produselor la idei de publicitate, la care pot răspunde prin text sau voce.
Adolescenții primesc între 5 și 20 de dolari pentru fiecare chestionar.
Brandurile pot accesa aceste informații într-un tablou de bord, organizat pe categorii. Abonamentele pentru companii încep de la 5.000 de dolari pe lună. (techcrunch.com)
Studiu de caz. Cum a ajuns parcarea Auto Cobălcescu să producă 31% din necesarul de energie electrică al companiei cu o soluție ENGIE Romania
În esență, confruntările dintre statele lumii și complicatul joc politic mondial sunt generate și de nevoia practică de a controla resursele planetei precum accesul la energia înmagazinată în zăcămintele de combustibili fosili.
Știrile economice ne arată cum schimbarea surselor de aprovizionare cu gaze sau petrol, de la unele ieftine la unele mai costisitoare, poate îndrepta economia unei țări spre recesiune, și invers.
Asta în timp ce energia oferită de Soare este abundentă, relativ ușor accesibilă - datorită avansului tehnologic permanent - și suficientă pentru toți. Este un paradox al civilizației actuale – explorăm universul cosmic și antrenăm roboți să gândească precum noi, dar ne bazăm pe aceleași surse de energie ca acum 100 de ani sau mai bine.
Totodată, în lumea corporate sunt la modă referințele, frecvente și adesea teoretic-declarative, referitoare la preocupările legate de ESG (Environmental, Social, Governance), domeniu devenit important pentru prestigiul brandului în percepția publică și valoarea companiei.
Însă pașii practici spre sustenabilitate sunt încă timizi în majoritatea cazurilor.
Astfel, orice exemplu de bune practici merită promovat, cum este colaborarea Auto Cobălcescu cu ENGIE Romania.
Auto Cobălcescu este un important dealer auto cu un portofoliu important de mărci de automobile.
________________________________________________________________________________________
Datorită sistemului de panouri fotovoltaice instalat de ENGIE, Auto Cobălcescu își asigură 31% din consumul anual de energie electrică din producția proprie, marcând substanțial la capitolele reducerea amprentei de carbon și eficiența costurilor.
________________________________________________________________________________________
Reducerea amprentei de carbon prin soluții sustenabile - de pildă, mobilitatea electrică, materiale sustenabile utilizate în service sau sisteme care rețin particulele de praf - este un obiectiv important al Auto Cobălcescu atât în politica internă legată de protecția mediului, cât și în relația cu partenerii și furnizorii internaționali.
Obiectivul de reducere a amprentei de carbon și nevoia de a optimiza costurile cu energia electrică au condus și la excelenta idee a investiției într-un sistem de panouri fotovoltaice.
Soluţia propusă de ENGIE Romania
Pentru tranziția către energia verde şi drept cale eficientă de reducere a costurilor cu energia electrică, ENGIE a oferit soluția instalării unei centrale fotovoltaice cu o putere de 350 kWp. Centrala, cu un total de 648 de panouri, pe o suprafață de 1.960 metri pătrați, a fost instalată pe acoperișul parcării (carportul) companiei și acoperă aproximativ 31% din consumul anual de energie electrică.
Astfel, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, datorită acestei soluții, sunt echivalente cu 84 de tone anual, iar Auto Cobălcescu obţine un consum redus de energie electrică din reţeaua publică prin producţia proprie de energie verde.
Acest clip de prezentare ne arată modul de instalare a panourilor fotovoltaice:
Alte avantaje generate de un astfel de sistem. De ce să alegi un sistem fotovoltaic de la ENGIE Romania
Organizațiile care au parcări în aer liber le pot transforma, printr-o astfel de soluție propusă de ENGIE, în surse de energie regenerabilă, cu avantaje economice pe care tocmai le-am discutat.
În plus, acoperișurile pe care sunt montate panourile fotovoltaice asigură protecția mașinilor garate față de ploaie sau razele directe ale soarelui.
ENGIE propune clienților interesanți avantaje substanțiale:
Investiții inițiale zero şi tranşe de finanțare extinse. În funcție de complexitatea proiectului, poți achiziționa sistemul cu zero investiții inițiale, plata fiind posibilă în mai multe tranşe.
Standarde înalte privind sănătatea şi siguranța. ENGIE respectă cele mai înalte standarde de siguranță la instalarea sistemului fotovoltaic, pentru minimizarea riscurilor de accidente.
Soluții la cheie: Echipa de experți ENGIE îți oferă o soluție completă: de la consultanță, proiectare şi dimensionarea optimă a sistemului la instalare şi operare, servicii de monitorizare şi mentenanță. Astfel, randamentul sistemului este maximizat, pe întreaga durată de funcționare.
Experiență și încredere: Cei 200 de experți ai ENGIE dețin competențe tehnice vaste, gestionând o serie de aspecte complexe ale proiectului, inclusiv obținerea autorizațiilor de conectare la rețea.
Ofertă
Dacă ești manager sau antreprenor și achiziționezi de la ENGIE Romania un sistem fotovoltaic din gama Solar Business, de minimum 100 kWp, până la 30 noiembrie, primeşti cadou o stație ELVI, de 22 de kW, pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
Stația de încărcare este adecvată alimentării tuturor tipurilor de autovehicule electrice. Oferta nu include montajul.
Îți surâde ideea trecerii la producție proprie de energie verde? Dă click cu încredere aici și vei obține informații suplimentare, plus un formular de contact către experții ENGIE care vor fi bucuroși să-ți ofere consultanță.
_________________
Citește și Ce-i de făcut cu încălzirea globală? Un road map devenit obligatoriu și urgent pentru companii, indiferent de dimensiunile acestora
Cea mai mare clădire din lume
Unii conducători ai lumii se străduiesc să rămână în memoria umanității prin clădirile uriașe pe care le construiesc. Și dacă egiptenii au durat piramidele, liderii contemporani ai Arabiei Saudite au ales cubul pentru megaconstrucția pe care o construiesc lângă Riad, Mukaab pe numele său.
Va fi cea mai mare clădire din lume - un cub cu laturile de 400 de metri, a cărei inaugurare este plănuită pentru 2030.
Două mari invenții accidentale. Adică, din greșeală
1. Cuptorul cu microunde. Inginerul american Percy Spencer lucra la noi echipamente radar când, într-o zi, a descoperit că un baton de ciocolată din buzunar se topise. El a bănuit că acest lucru a fost cauzat de microundele emise de magnetron, o componentă a radarului. A făcut un test cu boabe de porumb, care au explodat una câte una. Spencer a dezvoltat imediat primul model de cuptor cu microunde, lansat pe piață în 1946.
2. Teflonul. Când Roy J. Plunkett a creat primele molecule de teflon într-un laborator al companiei americane DuPont, el căuta de fapt un gaz de răcire. În timpul unui experiment nereușit cu tetrafluoroetilenă, gazul său s-a solidificat într-o pulbere albă, ușor ceroasă, rezistentă la căldură și antiaderentă. Teflonul va fi utilizat ulterior atât la bomba atomică, cât și în vasele antiaderente pentru bucătărie.
Altele, aici.
Eveniment. Filme de excepție la cinema
Cel mai așteptat festival de film al toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest, continuă și în această săptămână, până duminică, nu numai în Capitală, ci și în Arad, Iași, Timișoara, Cluj
Avem programul pe site-ul festivalului, cu trailere ale filmelor prezentate și cu achiziție online de bilete.
Vodoo Film a anunțat că Ali Abbasi, regizorul The Apprentice – filmul controversat în care Sebastian Stan îl interpretează pe Donald Trump, va fi prezent la București între 1 și 3 noiembrie, ca invitat special la ediția a XV-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Cineastul va lua parte la proiecția specială a filmului său, The Apprentice, pe data de 2 noiembrie la Cinema Muzeul Țăranului, ocazie cu care va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de publicul prezent în sală.
Ediția a XV-a Les Films de Cannes à Bucarest a devenit posibilă și datorită susținerii de către UniCredit Bank.
SCURTE
Istoria fotografiei. University of York a publicat online un album cu fotografii vechi în care ar apărea fantome.
__________________________
Evoluții. Apple a reintrat direct pe locul doi în Top 5 al brandurilor de smartphone-uri cu cele mai bune vânzări în China, depășind gigantul Huawei, odată cu lansarea noii serii iPhone 16. Succesul e determinat de o combinație între fascinația chinezilor pentru brandul Apple, măiestrie în marketing și, desigur, calitatea produselor. (IDC)
_____________________
Pe cont propriu. Cântărețul de country Morgan Wallen își lansează propriul festival, Sand In My Boots, în Alabama. Festivalurile „de autor” s-ar putea să devină o tendință printre artiștii mari, după succesul lui Adele din toamnă, cu o serie de concerte pe un stadion construit special pentru ea în Munchen.
_____________
Modă. Miu Miu a fost declarat „the hottest fashion brand” (women) în trimestrul trei. Este un brand subsidiar Prada, cu sediul la Milano. Topul complet, aici, iar aici, povestea.
____________________
Natura. Papagalul kākāpō din Noua Zeelandă este una dintre cele mai ciudate păsări de pe Pământ. Prea greu pentru a zbura, se reproduce doar atunci când un anumit fruct crește pe un anumit copac. (03:39)
___________
Economie. Țările campioane la inovație în 2023. Raportul in extenso, aici.
____________________
Muzică. Un playlist Spotify de cinci ore cu spooky song pentru Halloween Party.
______________
Natura. Păianjenii australieni Maratus sunt minusculi - măsoară 3-5 mm, însă natura s-a întrecut pe sine când i-a desenat. Bine, nu arată tot timpul așa, ci doar în timpul ritualurilor de împerechere sau când se luptă. Alte modele de Maratus, aici.
FILM
Premiera la cinema, în decembrie.