Pui de leu africani. Fotografie de Keith Bannerman, premiată la Nature’s Best Photography Awards 2024.
Când nu ai inspirație
Aplicația AI PaperGen îți redactează și livrează automat documentare pe subiectele pe care i le-ai comandat, documentare utile ca sursă de inspirație pentru lucrări personale elaborate. Inserează în textele pe care le scrie link-uri către referințele culese de pe net, ceea ce e un lucru bun.
Poți să testezi PaperGen gratuit.
Eu i-am dat ca temă „how to write a successful brand newsletter” și, în câteva minute, mi-a afișat un articol generos ca informație și dimensiune.
Tarife: de la 6,50 la 40 de dolari pe lună, dar e musai să plătești pe un an înainte.
Avalanșa AI slop ar putea duce platformele de socializare spre un declin terminal
Această fotografie impresionantă de după inundațiile devastatoare din Valencia a devenit virală pe rețelele de socializare, însă destui cred că ar fi fost generată de AI, deși e cât se poate de reală. Imaginea, capturată cu un teleobiectiv, înfățișează o scenă haotică cu peste 70 de vehicule aruncate pe o stradă îngustă de torenții de apă proveniți de la „bomba cu ploaie” care a făcut să cadă din cer, într-o singură zi, apă cât într-un an.
Mecanismul AI slop*
Rețelele de socializare sunt inundate cu imagini și texte fabricate, punând la încercare capacitatea utilizatorilor de a discerne ce e real și ce nu.
Platformele sociale, în loc să combată această tendință, par să fie încântate. Mark Zuckerberg, CEO Meta, a prezentat conținutul online generat de AI ca o modalitate de a spori implicarea utilizatorilor: „Cred că vom adăuga o categorie cu totul nouă de conținut care este generat de AI, sau conținut rezumat de AI, sau conținut existent combinat de AI într-un fel. „Și cred că acest lucru va fi foarte interesant pentru Facebook și Instagram și poate Threads”.
Logica fake AI: banii
Afacerea este clară: mai multă implicare a utilizatorilor aduce mai mult profit, chiar dacă aceasta înseamnă inundarea platformelor cu media sintetică de proastă calitate.
Creatorii de conținut AI profită, de asemenea, de această tendință. Imaginile virale, adesea manipulatoare din punct de vedere emoțional, generează venituri prin bonusuri de performanță legate de aprecieri și distribuiri. Acest lucru creează o buclă de feedback în care platformele și creatorii de conținut beneficiază deopotrivă din punct de vedere financiar, în timp ce utilizatorii sunt nevoiți să navigheze printr-o avalanșă de materiale dubioase.
În cele din urmă, această tendință riscă să submineze încrederea în media online, împingând platformele spre ceea ce unii se tem că este o stare de declin terminal.
*Slop desemnează media de calitate scăzută - inclusiv text și imagini - realizată cu ajutorul inteligenței artificiale generative. Termenul are o conotație depreciativă asemănătoare cu spam.
Link-uri utile dacă pleci la schi iarna asta. Deocamdată, se poate schia bine la peste 3000 de metri
Stațiunile de schi din Europa s-ar putea confrunta cu un „viitor sumbru”, avertizează un raport, citat de Euronews.
Vremea caldă și imprevizibilă a lăsat multe pârtii fără zăpadă în ultimii ani - o tendință care afectează deja sezonul de schi din această iarnă.
Încă o stațiune franceză, Grand Puy, a luat recent decizia dură de a-și închide definitiv instalațiile de teleschi, după ce a suferit din cauza lipsei zăpezii, a scăderii numărului de turiști și a creșterii datoriilor.
Temperaturile ridicate din luna februarie au îngenuncheat și locuri de schi din Austria, Bosnia, Italia, Spania și Elveția. Cele mai afectate au fost cele de la altitudini mici și medii, ceea ce a dus la supraaglomerarea stațiunilor de la altitudini mari.
Dar să fim optimiști - locuri bune de schiat au mai rămas - și să punem în bookmark aceste link-uri: unele dintre cele mai convenabile locuri de schiat în sezonul 2024-2025; un site care ne arată locurile cu strat de zăpadă tocmai bun; un ghid al prețurilor ski pass în Europa.
Ai riscat vreodată și ți-ai luat o hush-cation?
Hush-cation (sau hush-trip) înseamnă o vacanță clandestină a angajatului care nu-și ia oficial concediu, nu anunță conducerea că pleacă, ci lucrează de la distanță, dar nu de acasă sau din locul convenit cu managementul, ci dintr-o zonă turistică.
Fenomenul a câștigat teren în mare parte datorită rețelelor de socializare.
Unii experți în resurse umane îndeamnă angajații la prudență. În afară de aspectul evident - cât de relaxantă este o excursie când te stresezi că va afla șeful pe unde călătorești? -, angajații care sunt prinși riscă să piardă încrederea angajatorului și să fie supuși unor măsuri disciplinare sau să fie concediați.
Riscul este deosebit de acut în industriile în care securitatea informațiilor este importantă. (clearancejobs.com)
Infernala mașină de export a Chinei
În primele zece luni ale acestui an, China a exportat mai mult cu 785 de miliarde de dolari față de cât a importat.
Astfel, excedentul comercial se va apropia de 1000 de miliarde de dolari la finalul lui 2024.
În timpul campaniei electorale, Trump a promis aplicarea unor taxe de import de 60% la bunurile aduse din China.
Hai La UniCredit și oricare ar fi pasiunea ta, o creșteți împreună!
Mastercard și UniCredit Bank au lansat Creștem pasiuni împreună, o campanie dedicată clienților actuali și noilor clienți ai băncii, care își propune să susțină dezvoltarea pasiunilor personale și să încurajeze accesarea serviciilor financiare.
Participanții au șansa de a câștiga premii lunare sub formă de bani înapoi în cont, dar și premii acordate la finalul campaniei, prin tragere la sorți.
Campania se desfășoară până pe 31 martie 2025 pentru premiile în bani și până pe 31 ianuarie 2025 pentru premiile în vouchere prin tragere la sorți.
Cum poți participa la campania UniCredit Bank? Dă click aici.
SCURTE
Demografice. New York-ul are o populație echivalentă cu cea a României, dar nu este cel mai mare oraș din lume. Acest loc este ocupat de Tokyo cu o populație aproape dublă față de cea a României.
____________________
Turism. Întreprinzători din zona celebrului lac italian Como vând aer la conservă cu 9,9 euro bucata, ca suvenir - lumea s-a cam plictisit de magneții de frigider, nu? E o idee italiană mai veche, care s-a răspândit în ultimii 70 de ani în lume. După al doilea război mondial, primul care a aplicat-o a fost un om de afaceri sicilian care vindea soldaților americani eliberatori „aer de Napoli” la conservă.
__________________
Gaming. În 2023, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a înregistrat o cifră de afaceri de 317 milioane de euro.
________________
Rețete. Cum să faci covrigi de casă. Sau, dacă preferi pastele, cum să prepari cacio e pepe.
_____________
Cosmos. Sonda spațială Juno a NASA tocmai a trimis pe Pământ imagini uimitoare ale planetei Jupiter, cea mai mare și mai veche din sistemul nostru solar.
___________________
Inteligență. Elefănțica Mary, de la Zoo Berlin, face duș zilnic. Singură.
______________
Marketing. Compania de vase de croazieră Villa Vie Residences a anunțat un pachet turistic cu o călătorie în jurul lumii timp de patru ani, cât va dura președinția lui Donald Trump. Pachetul se numește „Skip Forward”.
MUZICĂ
The Beatles nominalizați de două ori la Grammy 2025
La aproape jumătate de secol de când s-au despărțit, The Beatles au fost nominalizați pentru două premii Grammy. Ultima lor piesă, intitulată Now and Then, a fost restaurată anul trecut cu ajutorul inteligenței artificiale, iar acum candidează la categoria Record of the year alături de artiști precum Beyoncé, Charlie XCX, Billie Eilish și Taylor Swift. De asemenea, piesa a fost nominalizată pentru Best rock performance, unde va concura cu Green Day, Pearl Jam și The Black Keys.
Now and Then are la origine un demo înregistrat de John Lennon la sfârșitul anilor 1970. Cei trei colegi de trupă supraviețuitori ai lui Lennon au primit caseta în anii '90, însă tehnologia de la acea vreme nu a putut separa vocea lui Lennon de pian pentru a obține un sunet clar. În 2021, cineastul Peter Jackson și echipa sa de sunet au reușit să separe instrumentele și vocea cu ajutorul tehnologiei de învățare automată, permițându-le lui Paul McCartney și Ringo Starr să scoată în sfârșit melodia.
Deși Now and Then a fost finalizată cu ajutorul învățării automate, piesa se încadrează în limitele regulilor Grammy în ceea ce privește AI care stipulează că „numai creatorii umani sunt eligibili pentru a fi luați în considerare, nominalizați sau desemnați câștigători Grammy”, însă lucrările care conțin doar elemente generate AI sunt admise.
Un documentar de 12 minute (7,5 milioane de vizualizări) despre crearea ultimei piese Beatles:
…și piesa:
________________
The Cure, #1 în UK
V-am mai plictisit cu revenirea trupei britanice The Cure cu un nou album după 16 ani.
Astăzi, lumea muzicală vorbește intens despre Songs of a Lost World, albumul lor care se menține pe primul loc ca vânzări în topul britanic.
Concertul din ziua lansării albumului:
Și o cale mai scurtă decât să asculți tot concertul - două dintre cele mai reușite piese de pe album:
1.
2.