Fotografie de John Drysdale. Ai aici un cont Instagram dacă vrei o pauză de relaxare.
Cei mai puternici 100 de oameni din business
Forbes a publicat topul mondial al celor mai remarcabili oameni din zona afacerilor, după criterii precum evoluția profitului, valoarea de piață a companiilor pe care le conduc, eficiența economică, impactul și inovația.
Topul 2024 cuprinde 40 de industrii cu lideri având vârsta între 30 și 90 de ani.
De câți dintre ei ai auzit?
Argumente pentru tarife de import antichinezești. Cine mai produce computere pe plan mondial
Să presupunem că viitoarea administrație Trump impune un tarif de import de 1000% pe calculatoarele fabricate în China.
În 2022, SUA a cumpărat calculatoare din China în valoare de 51 de miliarde de dolari - aproximativ 9,4% din totalul importurilor americane din țara asiatică. Dacă prețul ccomputerelor chinezești ar crește substanțial prin aplicarea taxelor vamale, americanii ar înceta să mai cumpere astfel de produse din China și ar alege în schimb computere fabricate în SUA, Mexic și poate în Taiwan și Vietnam. De fapt, Mexicul, Taiwanul și Vietnamul sunt în prezent cele mai mari surse străine de calculatoare în afară de China și, împreună cu fabricile americane locale, sunt, probabil, perfect capabile să crească producția pentru a satisface nevoile naționale. (noahpinion.blog)
Dacă astfel de tarife vor fi aplicate, rămâne să vedem ce va face Apple, care produce, în cea mai mare parte, în China.
Primul teatru independent construit de o comunitate în România este aproape gata
După opt ani de eforturi, încurajări dar și dezamăgiri, clădirea primului teatru independent construit de o comunitate, Grivita 53, este aproape gata. Se înalță pe verticală, are parter plus patru etaje și a ajuns la stadiul de gri. Anul viitor urmează instalarea dotărilor tehnice.
Este o realizare incredibilă a lui Chris Simion-Mercurian și a lui Tiberiu Mercurian (foto), precum și a solidei comunități care i-a sprijinit.
Am fost, m-am plimbat prin clădire, mi-am imaginat sala plină de spectatori entuziaști și vă povestesc aici.
Eveniment. Studii postuniversitare pentru o specializare de mare viitor
Universitatea de Vest din Timișoara inițiază, în parteneriat cu UniCredit Bank, programul de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile”, orientat spre analiza sustenabilității și eticii afacerilor.
Acest program constituie o premieră pentru mediul academic din România și răspunde direct dinamicii actuale a pieței și unei necesități obiective în dezvoltarea de competențe specializate în domeniul sustenabilității și al raportărilor ESG (Environmental, Social, Governance – sustenabilitatea și etica afacerilor).
În ultimele decenii, schimbările climatice, nevoia de atenuare a inegalităților sociale și necesitatea de a adopta și implementa sisteme de guvernanță corporativă transparentă au devenit subiecte prioritare pe agenda globală. Aceste provocări au condus la o cerere accentuată pentru specialiștii care pot integra factorii ESG în strategiile de afaceri și care pot realiza raportări conforme cu standardele internaționale.
Persoană de contact: Director de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile” Prof.univ.dr. Ana-Cristina Nicolescu, cristina.nicolescu(at)e-uvt.ro, Timișoara, Str. J.H.Pestalozzi, nr. 16, +40.256.592.506 (decanat FEAA).
Tendințe. Cafeaua Cold Brew ar putea deveni un înlocuitor al berii în pub-uri
Cafeaua preparată la rece (cold brew) devine un fenomen de consum răspândit în lume, care se intensifică de mai mulți ani.
La prepararea cold brew, cafeaua este lăsată la infuzat peste noapte în apă rece, în frigider. Diferența semnificativă față de cafeaua fierbinte este că în cazul cold brew aromele sunt dizolvate dar băutura conține mai puține substanțe amare și acizi. Cafeaua devine astfel mai blândă și unii o preferă acum în locul băuturilor slab alcoolice, precum berea.
De altfel, cold brew este adesea folosită și ca bază pentru băuturi mixte sau cocktailuri, astfel că poate înlocui alcoolul sau poate fi folosită pentru limonade, deoarece se combină perfect cu fructele - scrie falstaff.com.
Avem și o rețetă în caz că te tentează să o încerci acasă:
SCURTE
Inovație. Un grup de cercetători coreeni au creat vehiculul cu roți morfologice capabil să urce scările și să depășească obstacole precum bordurile. Aplicații posibile: fotolii rulante pentru persoane cu handicap sau roboți care să ne livreze la ușă comenzile online. (msn.com)
______________
Urban. Tramvaiul acesta din Tampere, Finlanda, funcționează și ca galerie de artă urbană. Lucrările expuse pe caroserie sunt selectate de locuitori prin vot public dintr-un portofoliu propus și se schimbă la șase luni. Expoziția actuală e cu pisici, pentru că asta au votat locuitorii orașului:
_______
Finanțe. Americanii datorează, în mod colectiv, o sumă record de 1.170 miliarde de dolari pe cardurile lor de credit.
______________
Carte. Samantha Harvey a câștigat Premiul Booker 2024 pentru romanul său science fiction Orbital. Romanul urmărește șase astronauți în timp ce orbitează Pământul. Booker este considerat cel mai prestigios premiu literar pentru ficțiune în limba engleză publicată în Regatul Unit și Irlanda.
____________
Catalog de Crăciun pentru oameni plictisiți de cadouri și foarte, foarte bogați
Această caleașcă, lungă de doi metri, a aparținut regelui Carol al III-lea, care a domnit în Spania între 1759 și 1788.
În fapt este o jucărie pentru copii foarte rară, pentru că toate exemplarele asemănătoare sunt conservate în muzee.
Preț: 1,9 milioane de dolari. Este capul de afiș al unei colecții de cadouri exclusiviste și, evident, scumpe. Vezi acest slide show.
Cum suna vocea lui Richard al III-lea
Richard al III-lea a fost rege al Angliei din 1483 până la moartea sa în bătălia de la Bosworth, în 1485. În 2012, rămășițele sale au fost găsite accidental în urma unor săpături într-o parcare din Leicester, iar acum o echipă de experți a reușit să îi recreeze vocea, cu accent de Yorkshire, după ce mai întâi i-a fost reconstruit capul, cu ajutorul unui specialist craniofacial.
Evident, vocea, reconstituită cu noile tehnologii digitale, e total deosebită față de cele ale actorilor care îl întruchipează pe scenă în tragedia lui Shakespeare și rostesc A horse! A horse! My kingdom for a horse:
MUZICĂ
Poate ți-a scăpat. Mark Zuckerberg s-a apucat de muzică și își spune Z-Pain
În timpul său liber, Mark Zuckerberg cultivă câteva hobby-uri, cum ar fi ju-jitsu și surfingul, iar, mai nou, își încearcă vocea în muzică.
În colaborare cu rapperul T-Pain, Zuckerberg, 40 de ani, a lansat un cover al piesei clasice din 2002 a lui Lil Jon, Get Low, și și-a ales ca nume de scenă Z-Pain.
FILM
O capodoperă a animației, în ajun de Crăciun, la cinema:
_______________
Un thriller de spionaj. La cinema, în aprilie.