Un clip fals, generat cu programe AI (îl vezi un pic mai jos), a adunat pe TikTok 126 de milioane de vizualizări și se viralizează acum și pe Instagram. Prezintă un ursuleț polar „salvat” din apele înghețate de oamenii de pe un vas. Mulți cred că imaginile sunt reale.
F***ing AI and idiots using it that way. Shame! - a comentat celebrul fotograf de animale sălbatice Florian Ledoux, care a dârdâit nesfârșite luni de iarnă aspră în Arctica, realizând instantanee cu urși polari adevărați, dar fotograf care nu a avut vreodată (și nici nu o să aibă) un asemenea succes online. (petapixel.com)
Să-i facem pe plac lui Elon Musk ca să ne împrietenim cu Donald Trump
Donald Trump se pregătește să se întoarcă la Casa Albă, iar rețeaua socială Twitter/X , cumpărată de Elon Musk cu 44 miliarde de dolari acum doi ani (și care valorează mult mai puțin acum), începe să reprimească publicitate după o perioadă de secetă.
Ce legătură există între cele două realități?
Unele mari companii speră că dacă îi fac pe plac lui Musk se vor bucura și de bunăvoința președinției și guvernului în perspectiva unor viitoare contracte sau măsuri economice.
Astfel, un raport recent din Adweek sugerează că unele branduri se întorc treptat la Twitter/X printre care IBM, Comcast, Disney, Warner Bros, Discovery și Lionsgate, dar, totuși, cu bugete mai mici decât în anii anteriori.
Iar potrivit FT, mai mulți directori media au recunoscut că brandurile vor reveni ca advertiseri pe Twitter/X, nu pentru că rețeaua este un loc minunat pentru a ajunge la consumatori, ci pentru că știu că Musk ține la această platformă și e posibil să îl poată influența pe Trump în privința celor care s-au purtat frumos.
Disconnect, de unde am cules aceste considerații (newsletter antitrumpist), reamintește că în primul mandat al lui Trump delegațiile străine obișnuiau să cheltuiască generos în hotelul acestuia din Washington, sperând să-i câștige astfel bunăvoința.
Deja nu mai e SF. AI te poate multiplica
La această tehnologie lucrează o echipă care include experți de la Universitatea Stanford și de la Google Deepmind.
Un robot AI, cu o voce sintetică prietenoasă, îți ia un interviu de două ore. Întrebările pe care ți le pune se referă la copilărie, formare profesională, carieră, opinii social-politice etc.
Răspunsurile tale sunt sintetizate și tehnologia AI creează o replică virtuală a ta, o copie fidelă a personalității tale. O minte geamănă și digitală, cum ar veni, care gândește (aproape) identic cu tine în termeni de valori, preferințe, convingeri.
Ca test cum că tehnologia funcționează, subiecții umani ai acestui experiment (în număr de o mie și diferiți ca educație, vârstă, regiune etc) și copiile lor AI au primit aceleași întrebări, teste de personalitate, jocuri spre a fi rezolvate. Rezultatele au fost identice în proporție de 85%. Freaky!
Mă gândesc la posibile aplicații. De pildă, într-o companie, fiecare angajat esențial va avea în serverele companiei o astfel de copie digitală proprie și înainte de a fi promovat sau a-i fi schimbată fișa postului, HR îl va testa discret pe copia AI dacă va corespunde noilor sarcini.
Sau dacă e vorba de o persoană publică (om politic, influencer, artist), serviciile secrete ar putea determina comportamentul viitor al acesteia în anumite situații.
„Acest proiect ne arată cum putem face un fel de hibrid: utilizăm oameni reali pentru a genera persoane sintetice care pot fi apoi folosite programatic, în simulări, în moduri în care nu am putea-o face cu oameni reali” - explică John Horton, profesor asociat de tehnologia informației la MIT Sloan School of Management, cel care a fondat și o companie, Expected Parrot, pentru a efectua cercetări utilizând participanți simulați de AI. (technologyreview.com)
De cât timp au nevoie hackerii pentru a sparge cele mai răspândite parole românești
Cel puțin 1.677 de români au ca parolă la diverse conturi „steaua”, iar 3.584, pur și simplu, „parola”. De aici.
Cum folosește Vaticanul inteligența artificială
Vaticanul și Microsoft au realizat o sofisticată replică digitală a Bazilicii Sfântul Petru bazată pe inteligența artificială. Proiectul a necesitat 400.000 de fotografii de înaltă rezoluție, realizate cu drone, camere și lasere.
Replica 3D a catedralei, care urmează să devină accesibilă online, încorporează date echivalente cu cantitatea care ar fi stocată pe cinci milioane de DVD-uri.
Proiectul a fost lansat înaintea Jubileului Vaticanului din 2025, un an în care sunt așteptați peste 30 de milioane de pelerini, pe lângă cei 50.000 de vizitatori într-o zi obișnuită, și va permite inclusiv gestionarea mulțimilor care așteaptă acum cu orele la rând pentru a intra în Vatican.
Un alt obiectiv important al proiectului este conservarea bazilicii construite între anii 1506 și 1626.
Imaginile au identificat deja daune structurale și semne de deteriorare, cum ar fi bucăți de mozaic lipsă, fisuri și crăpături invizibile cu ochiul liber, cu o viteză și o precizie mult peste capacitățile umane.
Restul nu contează
Autoritățile antitrust americane vor să pună capăt dominației Google în domeniul căutărilor online și să impună grupului Alphabet să vândă browserul Google Chrome pe motiv pe monopol ilegal.
Util. Cursuri online ChatGPT pentru profesori
OpenAI spune că profesorii pot utiliza instrumentele sale bazate pe inteligența artificială pentru a crea planuri de lecții și tutoriale interactive pentru elevi. (Însă unii educatori sunt circumspecți în ceea ce privește tehnologia din cauza potențialului acesteia de a furniza informații eronate.)
În acest sens, OpenAI a lansat un curs online gratuit conceput pentru a-i ajuta pe profesori (clasele 1-12) să învețe cum să aducă ChatGPT, platforma chatbot AI a companiei, în clasele lor. Cursul de o oră, cu nouă module, acoperă elementele de bază ale AI și aplicațiile pedagogice ale acesteia. (techcrunch.com)
Eveniment. Studii postuniversitare pentru o specializare de mare viitor
Universitatea de Vest din Timișoara inițiază, în parteneriat cu UniCredit Bank, programul de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile”, orientat spre analiza sustenabilității și eticii afacerilor.
Acest program constituie o premieră pentru mediul academic din România și răspunde direct dinamicii actuale a pieței și unei necesități obiective în dezvoltarea de competențe specializate în domeniul sustenabilității și al raportărilor ESG (Environmental, Social, Governance – sustenabilitatea și etica afacerilor).
În ultimele decenii, schimbările climatice, nevoia de atenuare a inegalităților sociale și necesitatea de a adopta și implementa sisteme de guvernanță corporativă transparentă au devenit subiecte prioritare pe agenda globală. Aceste provocări au condus la o cerere accentuată pentru specialiștii care pot integra factorii ESG în strategiile de afaceri și care pot realiza raportări conforme cu standardele internaționale.
Persoană de contact: Director de studii postuniversitare „Raportări ESG și finanțe sustenabile” Prof.univ.dr. Ana-Cristina Nicolescu, cristina.nicolescu(at)e-uvt.ro, Timișoara, Str. J.H.Pestalozzi, nr. 16, +40.256.592.506 (decanat FEAA).
Uzina BMW din Spartanburg se pregătește să înlocuiască o parte din muncitori cu roboți
Roboții umanoizi Figure de nouă generație instalați la Uzina BMW din Spartanburg (Carolina de Sud) asamblează baterii EV de patru ori mai rapid și cu o precizie de șapte ori mai mare față de momentul introducerii lor în august anul acesta. Roboții pot ridica, transporta și plasa cu precizie componentele bateriei pe șasiurile mașinilor în mod autonom. Au mâini cu 16 grade de libertate. (aisecret.us)
Free media. Îți încălzești pizza cu Sony PlayStation 5
Greu de spus câți gameri își vor imprima 3D acest încălzitor de pizza, dar ideea e suficient de trăznită (iar în Canada suficient de frig) pentru ca găselnița să aducă o foarte utilă expunere gratis în media.
Vorbim de Pizza Hut Canada care propune un Pizza Warmer ca upgrade pentru consola PlayStation 5. Gadgetul, o cutie dotată cu o tavă de aluminiu, poate fi imprimat 3D și captează căldura de la consolă pentru a menține feliile de pizza tocmai bune.
SCURTE
Eveniment. Astăzi, vineri, de la ora 19:00, artistul vitralier Mariana Cismaru ne invită la vernisajul noii sale colecţii de vitralii, Părţi ale femeii. Se întâmplă la Maison Créative (strada Suvenir, nr.9, București).
„Vor fi alături de mine două dintre femeile frumoase cu care am colaborat la câte un vitraliu, Antonia Negrău şi Ana Rubeli, ca să vorbească despre perspectiva lor asupra temei colecţiei” - ne spune Mariana Cismaru. (Intrarea este gratuită.)
_________
Entertainment. Apple a lansat săptămâna trecută un clip al lui Weeknd în variantă imersivă pentru casca de realitate mixtă Vision Pro (aproximativ 3.500 de dolari bucata).
______________________
Capsula video a timpului. Între 2009 și 2012, iPhone avea o opțiune rapidă send to Youtube pentru clipurile video înregistrate de utilizatori. Acestea plecau cu titlurile implicite și generate by default de genul img_…. Sunt milioane online. Programatorul Riley Waltz le adună automat aici. Dai click pe telecomanda afișată și le lași să curgă. O relaxantă și fascinantă călătorie în timp.
______________
Auto. iSeeCars a analizat accidentele auto mortale din SUA (peste 18.000 de decedați în primele șase luni din 2024) și a realizat un top 5 al celor mai periculoase branduri de automobile.
_______________
Foto. National Geographic Pictures of the Year 2024.
_______________________
Audio. Dacă asculți podcasturi în engleză, află că Apple a publicat topul 2024 în SUA.
__________________
Festival. Lineup-ul Coachella 2025. În întregime, aici.
FILME
Cu Pamela Anderson. Regizat de Gia Coppola, nepoata lui Francis Coppola. Premiera, luna viitoare.
Mulțumesc !