Această fotografie semnată de William Eggleston (85 de ani), realizată la începutul anilor '70, a fost vândută săptămâna trecută cu 1,44 milioane de dolari la o licitație Christie's New York - cel mai mare preț obținut de un fotograf pentru o creație a sa.
William Eggleston este un personaj important în istoria fotografiei. În 1976 a deschis la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) o expoziție foto personală cu imagini imprimate în culori. A fost un moment important, deoarece curatorii și colecționarii au început de atunci să ia în serios fotografiile color ca formă de artă.
Înainte de Eggleston, fotografiile color nu erau considerate artă adevărată, ci doar cele alb-negru. (petapixel.com)
Vei vorbi perfect coreeană. Sau chineză
Utilizatorii Microsoft Teams vor putea în curând să converseze în limbi pe care nu le vorbesc, datorită unui agent AI care traduce discursul în timp real, folosind vocea vorbitorului. De exemplu, tu spui în engleză „discutăm detaliile luna viitoare când vin la Tokyo”, iar robotul îți împrumută vocea și rostește fraza în japoneză.
O versiune preliminară care include nouă limbi - chineză (mandarină), engleză, franceză, germană, italiană, japoneză, coreeană, portugheză și spaniolă - va deveni disponibilă la începutul anului viitor.
Aplicația va fi deosebit de utilă pentru organizațiile care se extind la nivel global și se bazează pe munca la distanță.
Noul serviciu AI al Microsoft ar putea afecta aproximativ 640.000 de traducători profesioniști (oameni în carne și oase) în lumea întreagă.
Un oficial al companiei a admis că soluția nu e totuși perfectă în acest stadiu.
Anul trecut, Google a prezentat un instrument similar de traducere vocală bazat pe inteligență artificială, dar încă nu l-a introdus pe piață. (washingtonpost.com$)
Eveniment. Cameră foto de 500.000 mai mică decât una convențională
Cercetători de la Universitatea Princeton și Universitatea Washington au prezentat o cameră de dimensiunea unui grăunte de sare, capabilă să producă imagini color la o calitate egală cu cele livrate de camerele convenționale.
Cercetătorii au folosit pentru producția acestei camere nanostructuri numite „metasuprafețe” (metasurfaces) și abordări noi în proiectarea hardware. Procesarea imaginilor este bazată pe inteligența artificială.
Printre posibilele utilizări: explorări în zona medicală (endoscopie), crearea unor suprafețe întregi formate din mii de astfel de dispozitive pentru telescoape spațiale ultraușoare, de înaltă calitate, și, de ce nu, în proiectarea unor smartphone-uri hi-end. (cacm.acm.org)
Găsește modelul potrivit pentru tine și afacerea ta.
Vrei ca Mercedes-Benz să te reprezinte de fiecare dată când mergi la o întâlnire de afaceri? Sau cum ar fi să te relaxezi la volan ca la spa, după o zi lungă la birou? Sunt o mulțime de motive pentru care Mercedes-Benz este cea mai bună alegere pentru tine și afacerea ta: de la finanțarea flexibilă și personalizată, la garanția de mobilitate Mobilo și până la simplitatea de a lucra cu noi. Găsește-ți modelul preferat și solicită o ofertă.
Salut, Elon. Poți să-mi spui ce are de gând Trump?
Shou Chew, directorul executiv al TikTok (ByteDance), a schimbat în ultimele săptămâni mesaje cu Elon Musk, pe care chinezii îl văd ca pe un canal de comunicare util cu noua administrație Trump, într-un moment în care TikTok se confruntă cu perspectiva unei interdicții iminente în SUA din motive de securitate națională.
Chew îl cunoaște pe Musk de mai mulți ani.
Accesul fără precedent al lui Musk la președintele Trump, care l-a ales drept confident, a determinat mulți lideri din afaceri să apeleze la consultanța proprietarului Tesla. (wsj.com$)
Noul sintetizator de sunete de la Nvidia este fascinant
Oricine a urmărit evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale este familiarizat de mult cu modelele generative care pot sintetiza vorbirea sau muzică pe baza unor simple instrucțiuni-text.
Modelul Fugatto recent dezvăluit de Nvidia merge un pas mai departe, folosind noi metode de generare sintetică pentru a „transforma orice amestec de muzică, voci și sunete”, precum și pentru a crea sunete care nu au existat vreodată.
Fugatto - pe care unii îl descriu drept un briceag elvețian pentru sunete - nu este încă disponibil pentru testarea publică, dar acest site prezintă modul în care poate fi utilizat - scrie arstechnica.com. E într-adevăr captivant.
Sau poate preferi un clip explicativ/demonstrativ:
Două cărți despre AI pentru contabili și directori economici
AI For the Finance Professionals
Prezentare cuprinzătoare a aplicațiilor AI utilizate în finanțe; Ghid pas cu pas în implementarea modelelor de învățare automată; Studii de caz și exemple din lumea reală pentru ilustrarea conceptelor; Strategii pentru integrarea AI în fluxurile de lucru financiare: Perspective asupra tendințelor și evoluțiilor viitoare în domeniul tehnologiei financiare.
______________________
The Essential Guide to The What, Why, and How of AI for Accountants
În acest ghid esențial destinat exclusiv contabililor, Hitendra Patil dezleagă enigma implementării AI, simplificând înțelegerea fundamentelor inteligenței artificiale pe baza unor exemple specifice și prezentând o foaie de parcurs pentru lansarea inițiativelor AI în organizație, cu rezultate previzibile.
ENGIE Romania: Credem în siguranță, nu în a doua șansă.
Închipuiți-vă două autocare pline cu oameni, 90 de persoane în total.
Acești oameni nu mai există. Sunt cei care și-au pierdut viața anul trecut în accidentele de muncă din România, cu consecințe tragice pentru familiile lor și cu daune legale și de imagine pentru organizațiile în care lucrau.
Iar numărul total de astfel de accidente de muncă, la nivelul 2023, este impresionant: 4.862 de persoane au suferit mutilări, traume psihice și fizice sau s-au aflat în incapacitate de muncă.
Aceste statistici dramatice se datorează unei mentalități naționale care, în multe cazuri, se încăpățânează să nu se schimbe: destui dintre angajați își spun la locul de muncă „lasă că merge și așa” sau „lasă că nu o să mi se întâmple tocmai mie”. Totodată, sunt și situații când managementul este superficial în asigurarea și respectarea normelor de securitate în muncă, norme sacrificate adesea din rațiuni de productivitate sau din indolență.
O inițiativă de civilizație în muncă și, totodată, o invitație la responsabilitate
Un panou fotovoltaic este destul de greu, cântărește între 18 și 23 de kilograme. Instalarea se face adesea la înălțime, de pildă pe acoperișuri. Nerespectarea procedurilor în manipularea și instalarea acestor panouri înseamnă riscuri serioase de accidentare.
ENGIE Romania a instalat până acum în țară un număr impresionant de peste 115.000 de panouri fotovoltaice, cu zero accidente, demonstrând că este un partener de business responsabil. Compania pune, astfel, în centrul tuturor proiectelor pe care le derulează preocuparea neechivocă pentru tot ceea ce înseamnă securitate și sănătate în muncă.
În acest sens, printr-o inițiativă de comunicare mai mult decât oportună, ENGIE Romania invită persoanele decidente din cadrul organizațiilor autohtone să mediteze asupra adevărului că măsurile stricte și coerente de sănătate și siguranță în muncă reprezintă cea mai valoroasă investiție, care, în niciun caz, nu trebuie privită drept (încă) o cheltuială. Viața și sănătatea angajaților este mai presus decât orice maximizare a profitului, iar în acest domeniu nu există soluții de compromis în crearea unui mediu de lucru sigur.
Merită să reamintim câteva dintre consecințele nerespectării unor proceduri de siguranță în activitate. Astfel, incidentele de muncă generează scăderea productivității prin afectarea fizică și psihică a personalului sau prin măsurile de limitare a activității impusă de autorități până la remedierea neregulilor. Reputația organizației are de suferit, iar finanțele se pot resimți, din cauza amenzilor sau a despăgubirilor acordate victimelor.
Pe pagina ENGIE Romania Credem în siguranță (click!) găsiți in extenso și bine sintetizate beneficiile pentru organizație și pentru angajați ale introducerii și respectării riguroase a măsurilor de sănătate și siguranță în muncă.
Este o lectură utilă și obligatorie pentru toți cei care activează în mediul economic.
Cele mai bune restaurante din lume în viziunea La Liste
Compania franceză La Liste agregă aproximativ 1.100 de surse online, inclusiv ziare, reviste, ghiduri și bloguri, pentru a realiza un top mondial al celor mai bune restaurante - scrie Bloomberg.
Pe locul întâi anul acesta sunt nouă restaurante: Le Bernardin (SUA); SingleThread (SUA); L'Enclume (Marea Britanie); Cheval Blanc by Peter Knogl (Elveția); La Vague d'Or (Franța); Guy Savoy (Franța); Schwarzwaldstube (Germania); Matsukawa (Japonia); Lung King Heen (Hong Kong).
IFC colaborează cu UniCredit Bank pentru finanțare dedicată proiectele de combatere a schimbărilor climatice în România
O nouă investiție IFC în obligațiuni de rang superior emise de UniCredit Bank S.A, reprezentând prima tranșă din investiția totală de 108 milioane de euro aprobată pentru Programul Euro Medium Term Notes al UniCredit Bank, va îmbunătăți accesul la împrumuturi verzi pentru IMM-uri și persoane fizice, cu o tranșă dedicată împrumuturilor pentru locuințe verzi acordate femeilor.
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție internațională de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din piețele emergente. România se situeaza pe primul loc în privința investitiilor IFC în Europa, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, și este a noua țară ca ordin de mărime în portofoliul global al IFC.
Folosești iPhone? iPad? Mac? Știrea aceasta e pentru tine
Apple premiază cele mai bune aplicații și jocuri ale anului prin App Store Awards, drept recunoaștere a experienței excepționale a utilizatorului, a designului și a inovației în creațiile dezvoltatorilor din întreaga lume.
Aici.
SCURTE
Statistici. Top țări cu cei mai înalți locuitori. Pe larg, în Business Insider.
_____________________
AI. Era inevitabil să apară și manele generate AI - „cu versuri preluate din diverse surse și reinterpretate de inteligența artificială”. Un canal Youtube abia născut.
_______________
Proaspete. Și, după asta, să ne liniștim urechile cu ceva piese românești produse de oameni: Irina Rimes - Matahale; Lupii lui Calancea - Vai, sărmana turturică; Coma - Mai multe zâmbete.
_____________
Design. Site-ul personal al lui Dustin Brett îți creează iluzia că ai pătruns în computerul său. E un desktop virtual, cu (cam) tot ce a produs drept conținut online.
_______________
Muzică. Pentru amatorii genului: rapperul Kendrick Lamar a lansat albumul GNX. Îl asculți aici.
Și un clip cu o piesă de pe GNX. În 18 ore de la postare, clipul adunase deja 4,3 milioane de vizualizări.
____________________
Economie. Prețul futures al cafelei arabica - boabele de calitate superioară în comparație cu cafeaua robusta - a urcat la cel mai ridicat nivel din mai 1997, din cauza secetei din Brazilia.
__________________
Istorie. Povestea primei Internet Cafe din lume, Cyberia. Era 1994.
___________________
Top. Cele mai bune cărți de artă apărute în 2024.
FILM
Doar la cinema, în iunie.
____________________________
Film din selecția Cannes 2024. În curând, la cinema.
Legat de panourile fotovoltaice, las aici un reportaj:
https://www.riseproject.ro/investigations/uncategorized/minunea-de-la-cetate-semeni-grau-si-rasar-fotovoltaice/