Locuitorii din St Leonards-on-Sea, Marea Britanie, lasă pe trotuar resturi de mâncare pentru vulpi. Fotograful Ian Wood a observat că bursucii dintr-o colonie din apropiere veneau și ei să se hrănească și a decis să îi fotografieze. A amenajat o mică ascunzătoare pe marginea drumului și a așteptat. Nu a durat mult până să apară o astfel de creatură, parcă mirându-se că a fost portretizată într-un graffiti.
Fotografia este inclusă pe lista scurtă cu 25 de lucrări the People’s Choice Award The Wildlife Photographer of the Year 2024. Și, da, poți vota fotografia preferată din listă.
(via petapixel.com)
Domnul Matsushita îți va răspunde la întrebări deși nu mai e de 35 de ani printre noi
Panasonic l-a readus în lumea contemporană pe Konosuke Matsushita, fondatorul companiei, supranumit Zeul managementului, sub forma unui avatar animat de inteligența artificială, gata să răspundă la întrebări legate de afaceri.
Konosuke Matsushita rămâne unul dintre cei mai venerați antreprenori japonezi, chiar și la 35 de ani de la moartea sa la vârsta de 94 de ani, în 1989.
Panasonic spune că a creat avatarul AI pe baza cantității generoase de conținut audio înregistrat cu discursurile și interviurile lui Matsushita.
Scopul este de a „explora și de a transmite filosofia sa generației următoare”.
În 1918, pe când avea 24 de ani, Konosuke Matsushita a fondat, în casa sa cu două etaje din Osaka, firma care avea să devină Panasonic. (yahoo.com)
Studio AI de producție video cu 10-25 de dolari pe lună. Te poți și clona
Din mulțimea de soluții video bazate pe inteligența artificială, Captions scoate capul cu hotărâre deoarece a fost nominalizată în topul Time al celor mai bune invenții din 2024. Și pe bună dreptate.
Să vedem ce știe să facă.
Corectează eventualele momente când vorbitorul pierde contactul vizual cu camera, curăță sunetul de imperfecțiuni, adaugă subtitrări, selectează și extrage automat, asemenea unui editor, cele mai semnificative momente din producția video și le transformă în clipuri de promovare.
Captions este alimentată de modelul Lipdub 2.0, lansat în iulie, care poate genera videoclipuri folosind o varietate de „AI personas”, adică avatare realiste modelate după creatori de conținut cunoscuți. De asemenea, îți poate crea un „geamăn AI”, o sosie virtuală, cu care să generezi automat videoclipuri prin alimentarea cu text a aplicației. Modelul dublează videoclipurile în zeci de limbi diferite, cu mișcări sincronizate și naturale ale buzelor prezentatorilor, pentru audiențe globale. Disponibil în 180 de țări, Captions a fost descărcată de peste 10 milioane de ori.
Nu am testat această soluție, dar dacă te bazezi în comunicare pe conținut video, merită să o încerci.
Fabulous, o aplicație care te disciplinează în 2025
Dacă nu reușești să planifici, planifici să eșuezi - spunea Benjamin Franklin.
Cum ne uităm cu speranță spre mai bine la 2025, îți propun să încerci aplicația mobilă Fabulous, bazată pe psihologie și știința comportamentală.
Aplicația te ajută să îți creezi obiceiuri sănătoase care să-ți intre în obișnuință. Odată ce ai instalat-o pe telefon, Fabulous începe prin a-ți lua un interviu despre obiceiurile tale și despre ce vrei să îmbunătățești în comportamentul tău zilnic. Pe baza răspunsurilor îți creează rutine pentru tot parcursul zilei pe care să le urmezi, încetul cu încetul, de pildă să îți începi ziua bând apă. Îți trimite și notificări pentru ca tu să te ții consecvent de treabă, ca un antrenor personal.
Îți propune schimbări mici, pas cu pas, dar care promit rezultate semnificative.
Eu testez aplicația cu un abonament de probă de 1 dolar, iar după două săptămâni, dacă o voi considera utilă, ar urma să plătesc 30 de dolari pe trimestru. Vedem.
Aplicația e mai complexă decât lasă să înțeleagă aceste câteva rânduri, iar dacă te tentează, o poți descărca de aici: iOS și Android.
550 de copii se luptă pe un pat de paliație. Redirecționează 20% din impozit și ajută-ne să construim Spitalul Speranței!
Peste 22.000 de copii cu boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă, dar doar 40 de paturi sunt disponibile în România – 550 de copii se luptă pe un pat. HOSPICE construiește Spitalul Speranței, centrul de ingrijire paliativa de care au nevoie. Redirecționează 20% din impozit pe hospice.ro/20hospice și ajută-ne să le oferim alinare!
Interzicem, dar nu știm cum o vom face practic
Interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copiii australieni sub vârsta de 16 ani a devenit lege, însă persistă întrebări cu privire la modul în care vor fi puse în aplicare aceste restricții.
Conform noii legi, care urmează să intre în vigoare în 2025, copiilor australieni sub 16 ani le va fi interzis să își creeze conturi pe site-urile populare de socializare, inclusiv Facebook, Instagram, Snapchat și TikTok.
Copiii vor avea acces la postări pe aceste medii, dar nu vor putea să-și seteze conturi personale.
Se vor aplica derogări pentru conținutul online pe teme de sănătate și educație, inclusiv YouTube, Messenger Kids, WhatsApp, Kids Helpline și Google Classroom.
Platformele de jocuri online vor fi, de asemenea, exceptate.
Companiile proprietare ale rețelelor de socializare vor fi responsabile de aplicarea interdicției, sub amenințarea unor amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni (32,4 milioane de dolari SUA) dacă nu iau măsuri. Legislația nu specifică modul în care site-urile vor verifica vârsta utilizatorilor.
Cum copiii sunt mai alfabetizați digital decât leguitorii australieni, e foarte posibil să utilizeze rețele VPN pentru a accesa site-urile interzise.
Vești bune. The Power of Storytelling revine în 2025
După cinci ani de pauză (pandemie, războiul din Ucraina), conferința de mare succes The Power of Storytelling revine la București, între 22-23 martie 2025.
Lista cu vorbitori a prins contur și va fi completată în perioada următoare.
Dacă îți plătești biletul la The Power of Storytelling cu un card UniCredit Bank, beneficiezi de un discount de 10%.
Alarmă în Silicon Valley. Unul din 10 softiști s-ar preface că lucrează, deși compania îl plătește bine
Un cercetător de la Universitatea Stanford, Yegor Denisov-Blanch, a postat recent pe X (Twitter) această statistică, rapid viralizată în Silicon Valley.
Echipa lui Denisov-Blanch ar fi primit de la companii de tehnologie acces la depozitele lor interne de cod și, în ultimii doi ani, el și echipa sa au rulat un algoritm pe activitatea fiecărui programator. Concluzia: aproape 10% dintre angajații companiilor analizate nu fac practic nimic la serviciu și sunt foarte bine recompensați pentru asta.
Povestea, pe larg, în 404media.
SCURTE
Lectură. 100 de cărți semnificative apărute anul acesta, selectate de The New York Times. Ficțiune și non-ficțiune în limba engleză, evident.
Bonus: o selecție cu unele dintre cele mai bune cărți despre muzică.
______________________
Vacanțe. The Independent publică o colecție de posibile aventuri culinare organizate de hoteluri din Marea Britanie, de la experiențe viticole în Devon la a-l urmări pe chef-ul Simon Rogan la lucru în restaurantul său de trei stele Michelin L'Enclume, din satul turistic Cartmel. Accesul nu e deloc ieftin, dar dacă firma ta stă bine cu încasările, poate organizezi un team building cu top managementul, la anul.
___________________
Marketing & propaganda. Starbucks a deschis o cafenea la granița dintre cele două Corei, în sud, evident. Bei cafea și te uiți la peisajul dezolant din nord. Am avut și eu o experiență asemănătoare, dar dintr-o fabrică LG.
__________________
Foto. Evenimente din zona social/știință/natură remarcabile.
____________________________
4K. Pentru pauzele de căutarea a inspirației: imagini din Antarctica cu muzică relaxantă.
Și un motor de căutare în caz că te bate gândul să te duci până acolo.
___________________
Defecțiuni. Petreci ore întregi dând scroll fără noimă pe Instagram reels și TikTok? Dacă da, s-ar putea să suferi de brain rot (declinul creierului - încerc eu o adaptare), pe care Oxford University Press a numit-o expresia anului 2024.
Foarte buna si selectia de azi. Multumim! :)