Ochiul unei balene fotografiate de Rachel Moore, susținătoare a acestor mamifere marine, în preajma cărora obișnuiește să înoate.
Viitorul american al TikTok este în ceață deasă. Cinci informații esențiale pentru a înțelege cât de complicată este problema
Inutil să mai spun de ce acest subiect este de mare interes și pentru noi.
În SUA, Legea privind protejarea americanilor față de aplicațiile controlate de adversari străini (precum China) prevede că este ilegal ca magazinele de aplicații să găzduiască platforme deținute de adversari străini care permit americanilor „să creeze un cont sau un profil pentru a genera, partaja și vizualiza texte, imagini, videoclipuri, comunicări în timp real sau conținut similar”.
Recent, un grup de trei judecători federali s-a pronunțat în unanimitate împotriva TikTok, într-un proces privind libertatea de exprimare intentat de această rețea chinezească, care spera să anuleze proiectul de lege prin care are de ales – ori vinde, ori va fi interzisă pe 19 ianuarie, din motive de securitate națională.
Cei trei judecători au sugerat că discursul în sine, și nu platforma care găzduiește respectivul discurs, este protejat de Constituție.
Acum, mingea este pe un teritoriu incert. Curtea Supremă ar putea avea ultimul cuvânt, dar este puțin probabil, în caz că se pronunță, să ia o decizie favorabilă chinezilor.
În cazul în care Curtea Supremă nu preia cazul, magazinele de aplicații vor trebui să elimine TikTok până la 19 ianuarie sau vor fi sancționate cu amenzi mari, iar TikTok va trebui să își lichideze operațiunile din SUA dacă nu vinde către o companie americană.
Campania de interzicere a TikTok a început în primul mandat al lui Trump, dar de atunci se pare că acesta s-a mai sucit. Unele voci pomenesc despre o posibilă înțelegere (compromis?). Donald Trump va fi înscăunat pe 20 ianuarie și știe că TikTok este utilizată de 170 de milioane de americani (din totalul populației de 335 de milioane) și doar o treime dintre concetățenii săi susțin interzicerea.
OpenAI a lansat, public, generatorul text to video Sora Turbo. Nu și pentru noi
Noua variantă a modelul Sora, denumită Turbo, a devenit accesibilă săptămâna aceasta abonaților ChatGPT Pro și Plus din majoritatea țărilor, dar nu și din Uniunea Europeană, din cauza problemelor legate de copyright-ul imaginilor cu care a fost alimentat.
Sora Turbo generează clipuri video complexe (5-20 de secunde) cu personaje multiple și detalii precise ale subiectului și fundalului. Sora înțelege nu numai ceea ce utilizatorul a cerut în prompt, ci și modul în care elemente din clip există în lumea fizică - susține OpenAI.
Cum funcționează, vedem în clipul următor, iar informații suplimentare găsim aici.
Cuptor afumătoare pentru cei care stau la bloc
Afumă carnea cu esența de lemn preferată, o prepară și funcționează fără probleme pe blatul din bucătărie. Da, în interiorul casei.
Vine cu două elemente de încălzire. Unul furnizează căldura care gătește alimentele. Celălalt arde pelete de lemn, la fel ca un afumător clasic de exterior. Pe măsură ce peleții ard, ventilatoarele pompează fum aromat peste, de pildă, aripioare, apoi acesta este atras spre un sistem de filtrare care își face treaba și elimină aer curat în bucătărie.
Popular Science a publicat propriul top al celor mai remarcabile inovații 2024, de unde am cules acest gadget.
Și în sport te bagi, MrBeast?
Sportico admite că a compara numărul de vizualizări de pe Youtube cu cifrele de audiență TV înregistrate de Nielsen „este o prostie”. Dar câteodată e interesant să o faci.
Recent, Dallas Cowboys a înregistrat cea mai vizionată transmisiune NFL (The National Football League) din acest sezon, adunând 41,3 milioane de telespectatori americani simultan.
La câteva zile după, MrBeast (alias Jimmy Donaldson) și-a lansat cel mai recent proiect pe Youtube - o serie de competiții sportive în care amatori se confruntă cu vedete precum Cristiano Ronaldo. Pe parcursul a 24 de ore, primul episod a atras mai mult de 48 de milioane de vizualizări în întreaga lume.
The Banker a desemnat UniCredit drept „Banca Globală a Anului 2024” pentru al doilea an consecutiv
În timpul tradiționalei ceremonii de la Londra, Banker’s Bank of the Year a desemnat UniCredit ca „Banca Globala a Anului 2024”, pentru al doilea an consecutiv, și drept Cea mai Bună Bancă din Europa.
Considerate standardul industriei pentru excelența în domeniul bancar, premiile The Banker’s Bank of the Year evaluează instituțiile financiare de top din lume pe baza capacității lor de a obține profituri, avantaje strategice și de a-și servi piețele.
Revista Banker, parte a Grupului Financial Times, oferă informații economice și financiare pentru sectorul financiar mondial și și-a construit o reputație de raportare obiectivă încă de la înființarea sa, în 1926.
SCURTE
Lecturi. Cele mai bune cărți de istorie, cultură, călătorii apărute anul acesta în SUA și selectate de Smithsonian Magazine.
________________________
Foto. Unele dintre cele mai reușite fotografii cu aurora boreală din 2024.
_______________________
Statistici. Cheltuieli anuale cu paza CEO
_________________
Călătorii. 20 de minute filmate într-o insulă a pisicilor din Japonia.
______________
Călătorii. Cele mai bune 1000 de restaurante din lume în viziunea laliste.com.
_____________________________
Arhitectură. Time-lapse cu construcția catedralei Notre Dame, începând cu anul 1160.
Și un documentar, la calitate Arte, despre restaurarea catedralei.
Pentru orele în care lipsiți de acasă
Acest robot-jucărie pentru pisici și căței vine cu funcții de inteligență artificială. Se joacă cu animalele, le oferă recompense și transmite imagini cu ce se întâmplă acasă. Preț: 1212 lei.
MUZICĂ
Vedeta hollywoodiană Dick Van Dyke împlinește vineri 99 de ani. Chris Martin l-a invitat ca personaj principal într-un clip/minifilm documentar și a adunat în trei zile patru milioane de vizualizări:
Amazing read! Keep it going!