Fotografie-metaforă a vremurilor de Eva Brodtkorb (Norvegia).
Instagram.
Primul semimaraton la care ființe omenești vor alerga alături de roboți
Companiile chineze de inteligență artificială se pregătesc pentru un semimaraton care va avea loc în curând la Beijing și la care vor concura, pentru prima dată, atât alergători umani cât și roboți umanoizi. Peste 12.000 de alergători vor însoți zeci de roboți de la peste 20 de companii, inclusiv Casbot și MagicLab.
Condiții de participare: roboții trebuie să se asemene fizic cu oamenii, folosind două picioare pentru a merge sau a alerga. Semimaratonul va fi un test semnificativ pentru companiile care dezvoltă umanoizi destinați uzului casnic și industrial și o acțiune de PR național în competiția tehnologică cu SUA.
____________
Robotul acesta (sau o variantă mai evoluată) va participa, aproape sigur, la competiție. Poți comanda un exemplar la prețul de 25.000 de euro, fără cheltuieli de transport.
Cu ce ne jucăm azi: alternative la Google de testat
Motorul de căutare Kagi, un concurent relativ nou al Google (din 2023), funcționează cu abonament pornind de la 10 dolari pe lună.
Pentru acești bani oferă „rezultate de căutare mai bune, fără reclame, fără colectarea datelor și o mulțime de funcții avansate”.
Putem limita căutările la o listă de site-uri de încredere și să blocăm rezultatele care trimit la alte site-uri de care nu vrem să auzim (the verge.com).
A dezvoltat și o aplicație de traduceri, Kagi Translate.
Un alt motor de căutare, Ecosia, direcționează 100% din profiturile sale către inițiative ecologice, precum plantarea de copaci.
Și, desigur, mai avem veteranul DuckDuckGo, cu promisiunile sale de confidențialitate. Este gratuit; câștigă bani de la advertiseri care nu urmăresc tot ceea ce facem online - promite motorul.
Din ce în ce mai deștepți
John Burn - Murdoch este editorialist și chief data reporter la Financial Times. E important să stabilim ce valențe profesionale are pentru că social media e plină de infografice false, construite doar pentru trafic, și noi tocmai ne vom uita pe unul interesant, cu probabilitate foarte mare să reflecte o situație reală.
John Burn - Murdoch a publicat graficul de mai jos, care ar indica o scădere a gradului de inteligență în țările dezvoltate în ultimii 15 ani.
(Să nu ne audă cineva, dar prăbușirea intelectuală coincide cu răspândirea smartphone-urilor și cu creșterea explozivă a numărului de utilizatori ai rețelelor sociale.)
Companiile aeriene care își răsfață cel mai mult călătorii de la First Class
Singapore Airlines a câștigat premiile World's Best First Class Airline și Best First Class Airline Seat.
Air France și-a trecut în palmares premiile the Best First Class Onboard Catering și Best First Class Lounge Dining.
Emirates a primit premiul Best First Class Airline Onboard Amenities.
Clasamentul a fost realizat pe baza feedback-ului călătorilor și îl poți consulta în întregime aici.
Resurse cheltuite cu mare folos. 4,6 milioane de povești de bine în România vulnerabilă
4,6 milioane de români au participat la programul național În Stare de Bine, derulat timp de șase ani, implementat de către Fundația Dezvoltării Societății Civile și susținut de Kaufland, unul dintre cele mai mari programe de finanțare privată din România.
Vine vremea când oameni cu inițiativă trag linie sub eforturile pe care le-au făcut ani întregi și trăiesc satisfacția că au schimbat în bine o parte însemnată din România. Despre o astfel de realizare, care sărbătorește șase ani de eforturi și reușite, povestim azi.
Cine au fost beneficiarii programului În Stare de Bine
Viitoare mame din zone izolate și dezavantajate care au avut acces pentru prima dată la servicii medicale de monitorizare a sarcinii.
Copii cu deficiențe de auz bucuroși pentru că au jucat, în fața publicului, în piese de teatru special create pentru ei.
Oameni fără adăpost recunoscători pentru că au primit servicii medicale și de igienă.
Sportivi în scaun rulant sau cu alte tipuri de dizabilități invitați să concureze în competiții naționale dedicate.
Sunt doar câteva exemple culese din rândul a peste 4,6 milioane de oameni (un sfert din populația totală a țării!) care spun astăzi „Sunt bine, sunt OK” datorită faptului că au beneficiat de programul În Stare de Bine sau s-au implicat în acțiunile acestuia derulate în comunitățile vulnerabile din România.
Cum a devenit posibilă o astfel de performanță
În Stare de Bine, unul dintre cele mai mari programe de finanțare privată anuală din România, desfășurat pe tot teritoriul țării, este susținut de Kaufland și implementat de Fundația Dezvoltării Societății Civile (FDSC) de șase ani, beneficiind de o finanțare totală de șase milioane de euro prin granturi nerambursabile.
Acest program, care a mobilizat România, a implicat 700 de instituții publice, dintre care 288 de școli, peste 70 de spitale, respectiv primării sau consilii locale, 47 de centre sociale sau de plasament și peste 200 de alte instituții.
În total, au fost organizate peste 1.600 de evenimente deschise publicului larg și aproape 8.000 de ateliere.
În Stare de Bine finanțează dezvoltarea comunităților din România, prin intervenții în profunzime în trei domenii principale de activitate - cultură, sport și viață sănătoasă, cu preocupare pentru reducerea inegalităților sociale în comunitățile vulnerabile.
Conceptul de bază: România este bine atunci când comunitățile sunt susținute cu adevărat.
Cele 184 de proiecte finanțate au organizat un total de 8.000 de ateliere și peste 1.600 de evenimente pentru publicul larg. Dacă ar fi fost organizat câte un eveniment pe zi, ar fi acoperit aproape trei decenii de activitate continuă.
Binele arată diferit pentru fiecare în parte, dar se simte la fel pentru cei 4,6 milioane de oameni care au fost parte din În Stare de Bine în cei șase ani de program.
Cifre care demonstrează amploarea națională a programului În Stare de Bine
Găsești aici un infografic care ilustrează în amănunt amploarea programului.
Peste două milioane de oameni, echivalentul populației Bucureștiului, au fost beneficiarii celor 38 de proiecte finanțate în domeniul Culturii. În 163 de localități din țară, au fost organizate peste 360 de evenimente publice – echivalentul unui eveniment pe zi, timp de un an.
Proiectele finanțate în domeniul Sport au avut peste 282.000 de beneficiari ai celor 26 de inițiative organizate în 103 localități. În total, activitățile sportive s-au desfășurat timp de peste 5.500 de ore – de două ori durata Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022.
82 de proiecte au fost finanțate în domeniul Viață Sănătoasă, dintre care 22 au fost dedicate subiectului egalității de șanse. Numărul beneficiarilor depășește 1,5 milioane – de cinci ori populația Timișoarei. În cadrul acestor proiecte au fost organizate peste 30.000 de ore de activități de educație pentru sănătate, educațional-recreative și de recuperare medicală sau psihologică.
„Programul În Stare de Bine este mai mult decât o sursă de finanțare – este un motor al solidarității comunitare și un spațiu unde inițiativele care răspund nevoilor reale ale oamenilor sunt susținute și încurajate” - explică Laura Cireașă, Coordonatorul programului și membru FDSC.
La rândul său, Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland, este încredințată că „o societate sănătoasă se ridică de jos în sus, cu răbdare și cu atenție la fiecare verigă, și pune în lumină comunitățile curajoase, care sunt dispuse să-și arate vulnerabilitățile. Binele are nevoie de toată susținerea pentru a crește”.
____________________________________
Programul În Stare de Bine este implementat de FDSC și se derulează anual prin două sau trei apeluri de proiecte, în funcție de nevoile identificate. Pentru mai informații privind participarea, accesați https://instaredebine.ro/campanie-6-ani/.
8 informații esențiale despre Mistral Small 3, concurentul francez al Google și OpenAI
Startup-ul francez de inteligență artificială Mistral AI a prezentat săptămâna trecută un nou model AI open-source, Mistral Small 3.1. Compania spune că acesta depășește ca performanțe platformele similare de la Google și OpenAI, ceea ce ar însemna o concurență europeană (ura!) pe o piață dominată de giganții tehnologici americani.
Fondată în 2023 de foști cercetători de la Google DeepMind și Meta, compania Mistral AI s-a impus rapid ca principalul startup european de inteligență artificială, fiind evaluată la aproximativ 6 miliarde de dolari după ce a strâns aproximativ 1,04 miliarde de dolari în capital.
Noul model procesează atât texte, cât și imagini. Informațiile sunt procesate la la viteze de 150 de cuvinte pe secundă, astfel că Mistral Small 3.1 este potrivit pentru aplicațiile care necesită timpi rapizi de răspuns.
Asistentul său de chat Le Chat a ajuns recent la un milion de descărcări în doar două săptămâni de la lansarea sa mobilă, susținută de sprijinul vocal al președintelui francez Emmanuel Macron, care a îndemnat cetățenii să „descarce Le Chat, realizat de Mistral, mai degrabă decât ChatGPT de OpenAI - sau altceva”.
În timp ce industria inteligenței artificiale a urmărit, în general, modele din ce în ce mai mari care necesită resurse de calcul masive, Mistral s-a concentrat pe îmbunătățiri algoritmice și optimizări pentru a extrage capacitatea maximă din arhitecturi mai mici.
Cea mai recentă versiune a Mistral apare pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la capacitatea Europei de a concura în cursa globală a AI, dominată în mod tradițional de companiile americane și chineze.
„A nu fi american sau chinez poate fi acum un ajutor, nu un obstacol”, scrie The Economist într-o analiză recentă a poziției Mistral, sugerând că, pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc, o alternativă europeană poate deveni din ce în ce mai atractivă pentru anumite piețe și guverne.
Identitatea europeană a companiei oferă avantaje semnificative. Pe măsură ce Legea UE privind inteligența artificială intră în vigoare, Mistral este conceput de la început pentru a se alinia valorilor europene și reglementărilor. (VentureBeat.com)
L-am întrebat pe Mistral de ce e formidabil:
Roboții care fac bine elefanților
Elefanții folosiți în ritualuri religioase indiene sunt niște animale chinuite. Stresați de mulțimi, de zgomote și de candele, aceste animale nobile sunt sedate adesea.
Salvarea vine de la niște roboți-elefant, capabili să simuleze în ceremonii prezența unor pachiderme reale (02:41):
Idee de afacere pentru afaceri
SMB Community oferă un gen de terapie de grup pentru proprietarii de afaceri mici și mijlocii din Statele Unite - pe Zoom, în întâlniri periodice reale în 30 de orașe și în cadrul unui grup închis de discuții online.
Condiții de acces: o cifră de afaceri de peste 1 milion de dolari pe an și o taxă anuală de membru de 3.000 de dolari.
„Majoritatea membrilor sunt bărbați între 30 și 40 de ani, ambițioși și orientați spre familie, care încearcă să construiască ceva. Grupul îi ajută să facă acest lucru, dar, la fel de important, le reamintește că nu sunt primii care navighează pe apele agitate ale antreprenoriatului” - povestește Forbes ($).
The Power of Storytelling, un eveniment cu adevărat deosebit
Am avut șansa să prind un loc, sâmbătă și duminică, la cea de zecea ediție a conferinței The Power of Storytelling, în București, sold out de multă vreme, singurul eveniment pe această temă din Europa Centrală și de Est, reluat după cinci ani (pandemia, deh) și impecabil organizat de Asociația Media DoR, un ONG devotat ideii cum că priceperea de a povesti, de a asculta și de a ne face înțeleși poate transforma - în bine, se subînțelege - vieți și comunități.
Sala plină cu peste 550 de participanți, unii veniți din străinătate, a rezonat intens cu vorbitorii - jurnaliști, activiști, creatori de conținut, experți în diverse domenii.
Vin cu un singur exemplu de speaker care ilustrează bine calibrul invitaților pe scenă: Chris Wiggins, chief data scientist la The New York Times și profesor de matematici aplicate la Columbia University.
Au fost discursuri vii, prin naturalețe și talentul de a povesti, care m-au scos din coordonatele, banalizate prin obișnuință, ale înțelegerii lumii.
Avem promisiunea de la organizatori că destul de curând înregistrările prezentărilor vor fi urcate pe site-ul conferinței, iar până atunci, ne facem încălzirea cu câteva instantanee:







SCURTE
Streaming. Apple TV+ pierde 1 miliard de dolari pe an (surse). Este singura afacere neprofitabilă a grupului. De la înființarea în 2019, a beneficiat de 5 miliarde de dolari pe an pentru producția de conținut, dar începând cu 2024, suma a fost tăiată la 500 milioane de dolari.
__________________
AI. Yum!, compania care deține Taco Bell, KFC și Pizza Hut, a încheiat un parteneriat cu Nvidia pentru utilizarea inteligenței artificiale în preluarea comenzilor și evaluări ale performanței restaurantelor. Rivalul McDonald’s colaborează în acest domeniu cu Google, după ce a renunțat la IBM.
_________________
Istorie. Mai nimic nou sub soare. Unul dintre cele mai vechi documente scrise ajunse până la noi, de acum 3775 de ani, conține reclamația unui sumerian cum că i s-a livrat marfă proastă, în speță cupru.
________________
Auto. Anul trecut, BYD a depășit Tesla pentru a deveni cel mai mare producător de vehicule electrice la nivel global, deși nu vinde mașini în SUA.
__________________
Cinema. Pentru prestația din acest film, DiCaprio va încasa 20 de milioane de dolari.
_______________
Istorie. Cunoscuta hartă a lumii creată la 1450 de călugărul Fra Mauro a fost digitalizată și poate fi explorată în detaliu online. Detalii, la Radio România.
__________________________________
Finanțe. De unde s-au împrumutat mai mult Statele Unite:
____________________
Transport. Unicornul estonian Bolt a cumpărat Viggo, un serviciu danez de taxi, și ajunge astfel cel mai mare serviciu de ride-hailing din Danemarca, devansând Uber. Estonia are 1,3 milioane de locuitori.
______________
Zei. Unui om de știință francez, invitat la o conferință, i s-a refuzat intrarea în SUA, după ce ofițerii de imigrare de la aeroport i-au cercetat telefonul și au găsit mesaje în care își exprimase criticile la adresa administrației Trump.
O idee de loc de vizitat dacă ajungi la New York: Frick Collection. Chiar și virtual
Străvechea Frick Collection din Upper East Side din Manhattan a fost închisă în timpul pandemiei pentru a fi supusă unei renovări și extinderi în valoare de 330 de milioane de dolari. Muzeul, adăpostit în conacul magnatului Henry Clay Frick (1849 - 1919), își va redeschide porțile pe 17 aprilie.
Henry Clay Frick a fost unul din regii oțelului și cocsului, președintele al Carnegie Steel Company, și a colecționat artă din perioada Renașterii până la sfârșitul secolului al XIX, expusă acum în muzeu.
Va fi deschis și apartamentul lui Frick - zece camere înțesate cu capodopere.
The New York Times ne invită la o vizită virtuală.
Efectul pistolului cu apă asupra turismului
În vara anului 2024, după ani de zile în care au suportat presiunile turismului excesiv, localnicii din Barcelona și-au intensificat protestele, mii de persoane adunându-se pentru a scanda „tourists go home”. Un grup mic, înarmat cu pistoale cu apă de jucărie, a ținut prima pagină a ziarelor. Acești „luptători” stropeau turiști (video sus) așezați la mesele cafenelelor în aer liber.
Deși hoardele de turiști deranjează localnicii, sunt vitale pentru prosperitatea orașului: turismul reprezintă 14% din economia Barcelonei și creează 150.000 de locuri de muncă.
Acum, au apărut îngrijorări oficiale că mulți turiști s-ar putea să nu se simtă bineveniți și să evite Barcelona, astfel că autoritățile fac eforturi pentru a schimba percepțiile internaționale înainte de sosirea verii. Vizitatorii vor veni însă cu siguranță în continuare - un terminal de croaziere recent deschis are potențialul de a aduce mai multe mii de turiști. (CNN)
Mulțumim
Da, foarte util. 👍