Atenție la urși!
Fotografie de Bruce Leventhal remarcată la The 2025 North American Nature Photography Association Awards.
Cu ce ne mai jucăm: noul generator de imagine ChatGPT, un grafician AI extrem de capabil
Generatorul de imagini ChatGPT a fost actualizat zilele trecute și e capabil acum să livreze lucrări grafice complexe pe baza instrucțiunilor text (prompt) pe care i le dăm. Doar câteva exemple:
Marketing. Încarci fotografia unui produs și îți creează o campanie publicitară pe tema acestuia. Sau folosim reclame deja existente ca sursă de inspirație pentru creații noi.
Exemplu de vizual creat automat pornind de la imaginea unui baton proteic și a unui portofel oarecare:
Combină rapid elemente din fotografii:
Livrează infografice pe baza unui simplu enunț sau a unei simple întrebări:
Arhitectură/amenajări interioare. Încărcăm fotografia unei camere și îi cerem să imagineze noi amenajări:
Prezentarea oficială a 4o Image Generation, cu mai multe demo, aici.
Pentru că are mare succes și au venit mulți utilizatori free, accesul la această unealtă actualizată este sigur dacă ai cont ChatGPT Plus, Pro, Team.
Zece profesiuni imune deocamdată la AI
Agenția internațională de marketing Eskimoz a publicat un studiu din care reiese o listă de profesii selectate pe criteriul rezistenței la posibilitatea ca omul să fie înlocuit de o mașină AI, datorită necesității interacțiunii cu clienții și a posibilității (oarecum) reduse de automatizare.
Poate vă surprinde prezența profesiunii de designer grafic în listă, dată fiind multitudinea de programe AI în domeniu, dar adevărul este că, deși aplicațiile AI execută rapid instrucțiuni, creativitatea fină și ultimă a oamenilor nu poate fi înlocuită:
Slideshow cu argumente, aici.
Președintele Alibaba Group consideră investițiile AI exagerate. „Unii proiectează o cerere mult prea mare”
Un semnal cu privire la o posibilă bulă a investițiilor în inteligența artificială a venit dintr-o zonă surprinzătoare - de la taiwanezo-canadianul Joe Tsai, președintele Alibaba Group, compania chineză de e-commerce și campioană AI, cu venituri în 2024 de peste 130 de miliarde de dolari.
„Sunt încă uimit de cifrele care se vehiculează în SUA pe tema investițiilor în inteligența artificială, de 500 de miliarde de dolari. Nu cred că aceste investiții sunt în întregime necesare”, apreciază Tsai.
Alibaba a declarat recent că va investi cel puțin 52 de miliarde de dolari în cloud computing și AI în următorii trei ani. Prin comparație, Amazon intenționează să cheltuiască 105 miliarde de dolari în acest an, în aceleași domenii. De asemenea, Microsoft, Alphabet și Meta Platforms plănuiesc să aloce mai mulți bani într-un singur an decât Alibaba în trei ani.
Google: copilul nostru este cel mai deștept
Google a lansat Gemini 2.5, „cel mai inteligent model AI”, cu capacitatea de „raționament”, adică de a analiza informații, de a trage concluzii logice, de a încorpora contextul și nuanțele și de a lua decizii în cunoștință de cauză.
Gemini 2.5 Pro este disponibil acum în Google AI Studio și în aplicația Gemini pentru utilizatorii Gemini Advanced și, în curând, în Vertex AI. Prețurile pentru utilizare în limite mărite vor fi anunțate în săptămânile următoare.
Anunțul oficial este însoțit și de o comparație în performanțe cu modele ai similare:
Începe foarte curând
UniCredit Bank a devenit Partenerul Oficial al Turneului ATP 250 Țiriac Open, competiție care aduce în fața publicului un tablou de 28 de jucători la simplu și 16 echipe la dublu.
Biletele plătite cu un card Unicredit Bank beneficiază de un discount de 10%.
La aproape 40 de ani de la apariție, casele de marcat automate din magazine au încă probleme
Cincisprezece la sută dintre clienții supermarketurilor americane au recunoscut, într-un sondaj, că au furat când și-au scanat singuri cumpărăturile la casele de marcat automate. E lesne de bănuit că nu toți cei intervievați și care au comis infracțiunea au mărturisit, așa că procentul hoților ar putea fi mult mai mare.
Exemplu de furt: unii selectează pe ecran legume și fructe obișnuite, dar pun pe cântar variante eco, mai scumpe.
Un pic de istorie: în 1986, compania CheckRobot a inventat casele de marcat automate.
Printre beneficiile evocate: reducerea cozilor lungi la casele de marcat obișnuite. Magazinele au fost încântate: costurile cu casierii umani s-au redus semnificativ.
„În realitate, consumatorului îi ia adesea mai mult timp să treacă pe la casele de marcat automate, dar individul percepe că este mai rapid, pentru că o face singur” observa, doar un an mai târziu, un oficial al unui mare lanț de retail
HuffPost a publicat un dosar pe tema aversiunii pe care mulți clienții și casieri o au față casele de marcat self-checkout. Articolul este documentat în Statele Unite, dar putem presupune că problemele sunt aceleași în mai multe țări.
Câteva idei din articol:
Un sondaj realizat în 2021 a arătat că 67% dintre clienți au întâmpinat probleme atunci când și-au scanat singuri produsele.
Casele automate au devenit „un experiment eșuat”, potrivit The Atlantic.
Pe TikTok există mai mult de 20.000 de hashtag-uri #selfcheckout . Videoclipurile critice parodiază, de pildă, dificultatea de a folosi aceste dispozitive, nu foarte intuitive și care pun probleme nu numai celor mai în vârstă, ci și celor tineri, obișnuiți cu tehnologia.
Magazinele au nevoie de personal care să-i asiste pe cumpărători la scanare pentru eliminarea erorilor, iar la orele de vârf cozile la casele automate ajung la fel de lungi precum cele de la casele clasice cu operatori umani.
Vize pentru călătorii în SUA (p)
Ai programată o călătorie către Statele Unite ale Americii, și poate chiar bilete de avion sau rezervare de hotel achitate, și ai sperat în introducerea programului Visa Waiver pentru România (suspendat acum) ca să călătorești fără viză în America?VizeAmerica.com te poate ajuta.
Ce trebuie să faci
Completează formularul inițial și, în spațiul rezervat detaliilor suplimentare, povestește despre călătoria urgentă și care este contextul.
Echipa VizeAmerica.com se va asigura că dosarul tău de viză va fi procesat rapid, va solicita Consulului General al Ambasadei SUA o programare de urgență, pentru ca tu să primești viza în timp util.
Începe dosarul de viză SUA de urgență acum!
SCURTE
Interesant. Directorul executiv al Apple, Tim Cook, s-a întâlnit miercuri cu cei pe care i-a numit „noua generație de dezvoltatori” - tineri programatori și studenți din Hangzhou, China, orașul în care a fost creat modelul AI DeepSeek. Apple a donat 4,1 milioane de dolari Universității Zhejiang din oraș, în care funcționează un incubator de inovație în colaborare cu gigantul tech american. (bloomberg.com)
_________________
Foto. 38 de păsări foarte colorate. Când natura se simte creativă. În imagine, o specie de cinteză.
______________
Jocuri. Stabilești o locație și această aplicație transformă harta într-un puzzle.
_____________
Recorduri. Cea mai în vârstă pisică din lume ar fi împlinit recent 30 de ani. Recordul omologat în domeniu este de 38 de ani și trei zile.
__________________
Bucătărie. Zece rețete de brioșe. Cu afine, ciocolată sau zucchini.
MUZICĂ
Piese emblematice de muzică electronică din ultimii 34 de ani.
FILM
La cinema, în iunie
SF. Elio, un băiat de unsprezece ani, devine accidental ambasadorul intergalactic al planetei Pământ, călătorind prin Univers și luând contact cu diverse forme de viață extraterestră.
Merci mult
Spor
Mă amuză cum tot felul de frici se rostogolesc în spațiul public, înlocuindu-se una cu cealaltă când se epuizează potențialul uneia.
Acum e la modă sperietoarea automatizării și AI.