Își clătește ochii cu apă după ce poliția a folosit gaze lacrimogene la un protest în Tbilisi, Georgia, la 7 decembrie 2024.
Fotografie de Mikhail Tereshchenko - Agenția TASS:
Imagine premiată la World Press Photo 2025. Selecție The Guardian.
Cu ce ne mai jucăm azi: ne uităm la televiziuni din Costa Rica sau Etiopia
Site-ul TV garden funcționează ca o colecție de televiziuni din diferite țări, preluate online în timp real.
(De Radio garden bănuiesc că știți.)
Risc un miliard, dar apoi vor curge banii de la NASA
Personajul principal: Jed McCaleb, cofondator al companiei de plăți bazate pe blockchain Ripple Labs (din care s-a retras) și al bursei de criptomonede Mt. Gox (pe care a vândut-o cu câteva luni înainte să dea faliment).
Avere personală: în jur de 3 miliarde de dolari.
Planul. McCaleb construiește prima stație spațială privată din lume, cu numele Haven-1, pe care ar urma să o trimită pe orbita Pământului. Este pregătit să riște un miliard de dolari din averea sa pentru a finanța proiectul. Colaborează substanțial cu SpaceX (Elon Musk).
Stația lui McCaleb, proiectată să găzduiască patru astronauți într-un spațiu de lucru cât două rulote, ar urma să înlocuiască actuala Stație Spațială Internațională până în 2030.
Când. Lansarea Haven-1, cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9, este programată, provizoriu, pentru luna mai 2026.
De ce. Dacă startup-ul Jed McCaleb reușește să lanseze Haven-1 și dacă această stație va funcționa, ar putea câștiga contractul NASA pentru menținerea astronauților pe orbită, ceea ce ar însemna un flux semnificativ și constant de bani pentru startup-ul lui McCaled. (bloomberg.com$)
În AI să ne luptăm. Noua cursă a înarmărilor
Inteligența artificială a devenit una dintre armele de ultimă generație, în sens propriu, gândite să asigure supremația militară și influența economică într-o lume revendicativă teritorial.
Trei exemple:
Statele Unite. Valoarea tuturor contractelor federale legate de inteligența artificială a crescut cu aproape 1200% într-un singur an, 2022, cu accent substanțial pe apărare, precum utilizarea AI în perfecționarea armelor autonome sau în identificarea precisă a țintelor pentru loviturile aeriene.
China. Beijingul este rivalul numărul unu al Statelor Unite în cursa înarmării AI.
Liderul chinez Xi Jinping a făcut din inteligența artificială militară o prioritate strategică majoră. Armata de Eliberare a Poporului a investit masiv în extinderea AI în analiza situațiilor de pe teren, proiectarea de arme autonome sau în luarea deciziilor. Oficiali americani spun că tehnologia ar putea ajuta China să depășească capacitatea militară a puterilor occidentale.
Israel. O listă lungă de mari companii de tehnologie furnizează servicii de inteligență artificială armatei israeliene pentru a fi utilizate în operațiuni pe timp de război și în procesul de luare a deciziilor. Din listă fac parte Palantir, Google, Amazon, Microsoft.
Armata israeliană folosește inteligența artificială pentru a filtra informațiile și comunicațiile interceptate, pentru atacurile cu drone și pentru supravegherea în masă.
Alte state care se înarmează AI, în acest slideshow.
Dezinformarea a devenit prima sursă de crize pentru companii. Ce-i de făcut
Un anunț aparent inofensiv publicat pe site-ul unei companii din domeniul serviciilor financiar-bancare informează despre un profit în creștere și este însoțit de un comunicat de presă transmis presei economice. Știrea partajată de un ziar economic pe conturile sale social media se viralizează în 24 de ore cu hashtag-ul #ProfitPeSpateleOamenilor, care ajunge în top 5 trending în social media din România. Influenceri cu profil politic amplifică controversa prin materiale video care strâng peste 500.000 de vizualizări în trei ore.
Un cunoscut analist economic postează pe LinkedIn: „E inadmisibil ca o companie să aibă o marjă atât de mare într-un sector care ar trebui să ofere sprijin, nu exploatare”. Se cere intervenția Autorității de Supraveghere Financiară și a Autorității pentru Protecția Consumatorilor pentru a investiga de ce compania face profit.
Dacă ți se pare că dezinformarea este un scenariu improbabil să lovească și compania ta, pe 14 aprilie 2025 fă-ți orice alt program decât să vii la FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE (#FID2025).
Conform unei cercetări realizate la începutul anului 2025, dezinformarea este prima sursă de crize pentru companii, după evenimentele de context politic și economic previzibile pentru parcursul acestui an (alegeri, inflație, deficite comerciale). Companiile care sunt țintele unor operațiuni de dezinformare au mai multe șanse să fie percepute negativ pe platformele de social media și să piardă din valoarea pe piața, înregistrând totodată o creștere a indicatorilor de stres în rândul angajaților.
Dacă ești liderul unei organizații, lucrezi în departamentul de marketing și comunicare sau în cel juridic, vei cunoaște la acest eveniment exemple de bune practici și studii de caz prin care poți preveni sau combate efectele dezinformării.
Ne întâlnim la #FID2025.
A început. Actorii străini vor vorbi (și) românește. Adio subtitrare
Vă povesteam cu câteva luni în urmă despre o soluție AI, spectaculoasă, care ar putea trimite subtitrarea filmelor în sertarul istoriei.
Un film suedez, Watch the Skies, va fi lansat în peste 100 de cinematografe din Statele Unite într-o variantă în care actorii scandinavi vorbesc o engleză americană autentică, fără urmă de accent european.
În varianta originală a filmului, actorii vorbesc în suedeză.
Artiștii vor rosti replicile în orice limbă dorește distribuitorul
Compania de inteligență artificială Flawless a modificat digital imaginile și sunetul filmului Watch the Skies pentru a obține varianta americană a lungmetrajului. Mai întâi a clonat vocile actorilor suedezi, iar apoi a procedat la sincronizarea perfectă a buzelor cu rostirea replicilor în engleză.
Clipul următor explică procesul tehnologic și ne dă câteva mostre.
Ca scenariu de viitor, un film românesc ar putea ajunge pe piața internațională vorbit - cu reproducerea fidelă a vocilor actorilor - în engleză, chineză, germană șamd.
(Personal, cred că îmi va lipsi subtitrarea totuși - mi se pare mai natural ca sonorul filmului să fie natural.)
O aplicație mobilă de parenting pe conceptul copiii nu sunt inerent răi
În 2020, în timpul pandemiei, dr. Becky Kennedy, o psihologă clinician din New York,
a intrat pe Instagram pentru a oferi sfaturi părinților care se luptau cu copiii lor brusc blocați acasă.
Dr. Becky a devenit în scurt timp o senzație în social media. În prezent, are peste 3 milioane de urmăritori pe Instagram și o prezență în creștere pe TikTok. Și-a extins brandul Good Inside într-o carte de succes (tradusă și în românește), într-un podcast și într-o aplicație pe bază de abonament (Android și iOS).
Lansată anul trecut, aplicația utilizează inteligența artificială generativă antrenată pe scrierile și videoclipurile lui Becky Kennedy și oferă părinților sfaturi personalizate și specifice pentru a face față situațiilor în timp real.
Abonamentul la aplicația Good Inside costă 276 de dolari pe an (ufff) și numără în prezent mai mult de 50.000 de membri.
Ideea de bază a conceptului Good Inside: copiii se comportă urât atunci când se simt neînțeleși sau când nevoile lor nu sunt satisfăcute.
Comportamentul rău nu reflectă caracterul lor inerent, iar părinții care înțeleg acest lucru sunt mai capabili să stabilească limite și să dezvolte relații sănătoase cu progeniturile lor. (fastcompany.com)
UniCredit Iași Open WTA 250, cel mai mare turneu feminin de tenis pe zgură din România, va avea loc în perioada 14-20 iulie 2025, la Iași. Turneul a preluat recent o licență WTA 250 pentru următorii trei ani, consolidându-și astfel poziția în calendarul competițional internațional.
UniCredit Bank a devenit anul trecut sponsorul principal al acestei competiții, care an de an aduce în teren sportive valoroase.
Așa că, dacă ești pasionat de tenis, pregătește-te să asiști la meciuri electrizante.
Oare ne vor urî?
Un recent sondaj arată că 72% dintre călătorii americani se așteaptă să fie mai puțin bine primiți în străinătate în acest an.
De pildă, câțiva seniori americani care plănuiau o excursie în Mexico City au convenit să vorbească între ei, în public, în franceză, pentru a-și disimula cetățenia.
De la instalarea lui Donald Trump, unele agenții de turism observă o scădere a vânzărilor pentru călătoriile internaționale ale americanilor și primesc întrebări din partea clienților îngrijorați de modul în care vor fi primiți în străinătate.
Noul tip de anxietate nu pare să fi dus la anulări pe scară largă a vacanțelor, dar pe rețelele sociale și forumurile de călătorie apar frecvent întrebări de genul „Ne vor urî?”. (nytimes.com)
Meta acuzată de scriitori că le-a piratat cărțile
Grupul Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, cu o valoare de piață de 1.460 miliarde de dolari, este acuzat de o serie de autori că a încălcat legile privind drepturile de autor prin utilizarea LibGen - o bibliotecă clandestină, operată anonim, care conține milioane de copii piratate de cărți, articole de reviste etc - pentru a-și dezvolta modelul AI.
Meta afirmă că nu a încălcat legea drepturilor de autor prin descărcarea de cărți din LibGen pentru a-și antrena sistemul de inteligență artificială emblematic Llama 3, afirmând că a făcut o „utilizare corectă” a materialului și că Llama 3 nu „reproduce” lucrările autorilor.
De cealaltă parte, avocații unor autori au susținut că în comunicările interne ale grupului directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a „aprobat” utilizarea setului de date LibGen, în ciuda îngrijorărilor exprimate de unii angajați. (news.sky.com, theatlantic.com)
SCURTE
Record Guinness. Mr. Pugsley Addams, motanul cu cea mai mare coadă din lume.
Bonus: un film AI japonez cu, mă scuzați, pisici.
_______________
Cultură. Ai cățel/căței? Uite ce este la modă să-l/să-i înveți.
_______________________
Bizar. O colecție chindogu în acest slideshow.
___________________
Istorie. Bucureștiul, cam sinistru, noroit, acum 27 de ani, zona Obor. Ca să știm de unde am plecat. Interesante și comentariile.
_______________
Terra. Dacă ai noroc, prinzi aurora boreală în această transmisie live, realizată cu o cameră instalată în Churchill, Manitoba, Canada.
FILM
Inspirat de romanul Vineland al lui Thomas Pynchon din 1990, filmul este parțial satiră politică, parțial comedie neagră și parțial blockbuster de acțiune.
Cu Leonardo DiCaprio și regizat de Paul Thomas Anderson. Doar la cinema, în septembrie.
Toate cele bune, ne reauzim curând.
Merci