La plajă. Fotografie de Simon Heather.
Au început înscrierile la ediția 2025 a Drone Photo Awards.
(Și a rămas mai puțin de o lună până se deschide sezonul la mare, nu?)
Un scriitor celebru s-a luat la întrecere cu ChatGPT. Cine a câștigat
Acum 72 de ani, scriitorul britanic Roald Dahl a publicat o povestire în care și-a imaginat apariția unei mașini inteligente capabilă să scrie un roman în 15 minute. Efectele: prețul cărților a scăzut vertiginos, scriitorii au încetat să mai creeze, literatura s-a prăbușit.
Acum 29 de ani, supercomputerul IBM Deep Blue și campionul mondial Garry Kasparov s-au întrecut într-o serie de șase partide de șah. Scorul final 4-2 pentru Kasparov (1 punct pentru victorie și ½ pentru remiză).
Experiment AI astăzi. Scriitorul Hervé Le Tellier (foto), laureat al Premiului Goncourt 2020, al cărui roman Anomalia s-a vândut în peste un milion de exemplare, s-a luat la întrecere cu ChatGPT în domeniul creației literare.
Care a fost provocarea. Hervé Le Tellier și ChatGPT (hrănit cu Tolstoi și Shakespeare) au primit următoarea probă de examen: Scrieți o povestire polițistă de trei mii de caractere, a cărei primă frază să fie: „A văzut trupul fără viață al scriitorului în biroul său”, iar ultima: Totul este iertat - s-a gândit ea înainte de a dispărea.
Rezultatul. Povestirea lui Hervé Le Tellier a ieșit fină, răutăcioasă, în care îi puteai recunoaște stilul.
De cealaltă parte, ChatGPT, ghidat de prompt-urile unui jurnalist, a creat povestea unui cadavru care există doar în reflexia unei oglinzi (surprinzător de creativ robotul, să recunoaștem).
Când scriitorul francez a citit textul chatbot-ului, scris în câteva secunde, a rămas tăcut pentru o clipă, cu gura căscată. „E uimitor! Povestirea este mai bine scrisă decât romanul francez al anului. De acum, scriitorii trebuie să se depășească pe ei înșiși” - a spus el.
Concluzia. Inteligența artificială știe cum să spună o poveste, dar nu știe de ce o spune. Nu are îndoieli, nu are angoase, nu are o voce interioară care să o îndemne să scrie. Nu a iubit niciodată, nu a simțit niciodată, nu a țipat niciodată, nu a plâns niciodată, nu a râs niciodată. Ea există, dar nu trăiește.
De aceea scriitorii (buni) nu vor dispărea. Depinde de ei să creeze ceva diferit față de ce poate o mașină, ceva neașteptat, ceva mai mult, ceva intim – conchide Le Nouvel Observateur.
Și totuși, consumatorii sunt prea puțin interesați
Unii giganți tech au o obsesie cu realitatea virtuală și realitatea augmentată (VR/AR), dar ochelarii inteligenți lansați până acum (sau căștile), prin care să consumăm aceste tehnologii, n-au avut prea mare succes.
Mark Zuckerberg, șeful suprem al Meta, pare cel mai încăpățânat: pregătește pentru finalul anului o versiune nouă, de lux, a ochelarilor Ray-Ban Meta, la un preț estimat de peste 1000 de dolari perechea, cu numele de cod Supernova. Gadgetul va rula pe un miniecran integrat aplicații, va afișa fotografii și va putea fi controlat cu ajutorul gesturilor mâinii (o altă obsesie a producătorilor care nu prinde la consumatori).
Actualul model de ochelari Ray-Ban Meta s-ar fi vândut până acum într-un număr de un milion de unități.
Nu cifra aceasta e neapărat interesantă, ci la cât se ridică pierderile Meta cu experimentele și proiectele VR/AR: mai mult de 60 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani.
Graficul de sus ne arată cât de puțin a durat interesul consumatorilor pentru diverse modele de ochelari/căști AR/VR. (sherwood.news)
Ce informații adună chatboții despre utilizatori
Serverele costă, serviciile AI sunt folosite gratuit de majoritatea, iar informațiile colectate reprezintă aur pentru brokerii de date.
Dacă te interesează subiectul, ai aici sursa.
UniCredit Iași Open WTA 250, cel mai mare turneu feminin de tenis pe zgură din România, va avea loc în perioada 14-20 iulie 2025, la Iași. Turneul a preluat recent o licență WTA 250 pentru următorii trei ani, consolidându-și astfel poziția în calendarul competițional internațional.
UniCredit Bank a devenit anul trecut sponsorul principal al acestei competiții, care an de an aduce în teren sportive valoroase.
Așa că, dacă ești pasionat de tenis, pregătește-te să asiști la meciuri electrizante.
SCURTE
Cultură. Cărți bune apărute în acest secol. Viziune americană.
_____________________
Dating. Tinder a lansat, deocamdată doar pentru utilizatorii din SUA și numai pentru iOS, jocul Game Game, în fapt un robot AI pregătit să antreneze utilizatorii pentru a avea succes cu întâlnirile.
__________________
Cu ce ne jucăm azi. Geocities.live transformă orice site actual într-o parodie - cum ar fi arătat în anii '90, cu muzică rulând automat, cu GIF-uri, contoare de vizitatori și fonturi oribile. La ce folosește? La nimic în afară de a ne distra. Tastezi URL-ul aici.
______________
Muzică. Linkin Park a lansat piesa Up From the Bottom, prima după apariția albumului From Zero din toamnă. Este una dintre cele mai bune piese pe care le-am creat vreodată - spune vocalistul Mike Shinoda.
______________________
Vedete. De la Kim Kardashian la Jerry Seinfeld.
Forbes a publicat World’s Celebrity Billionaires 2025, o listă cu 18 vedete care și-au valorificat cu pricepere renumele pentru a se număra printre cele mai bogate persoane din lume.
Cea mai scumpă înghețată
Byakuya este cea mai scumpă înghețată din lume, conform Guinness Book.
Preț: peste 5.800 de dolari pentru o porție de 130 ml.
Meșterită în Japonia, conține trufe albe (supranumite „diamante albe”) din Italia și drojdie de sake japoneză. Este acoperită cu brânză parmezan și decorată cu foiță de aur. Înghețata poate fi comandată online și este însoțită de o linguriță fabricată manual de artizanii Takeuchi din Kyoto, din materiale utilizate în construcția sanctuarelor și templelor.
Alte deserturi enorm de scumpe, în acest slideshow.
Ne reauzim curând.
Mi-a placut mult editia asta!