Un pui de vulpe a venit duminică să ceară ceva de mâncare la fereastra stației meteo de pe Vârful Omu (2505 metri altitudine). Și a primit din porția pisicii Rodica, cea care apără de rozătoare stația, de ani buni.
Cum stă România la capitolul echilibru între viața profesională și cea personală
Punctajul european work-life balance este calculat de Gallup pe baza duratei concediul anual legal, a cuantumului indemnizației pentru concediu medical, a duratei concediului de maternitate plătit, a salariului minim, a sistemului de sănătate, a mediei orelor de lucru săptămânale etc. (euronews.com)
Anthropic: În șase luni, AI va scrie 90% din cod
Știrea aceasta poate părea de nișă, dar ne privește pe mulți, cei care avem, în familie sau ca prieteni, dezvoltatori de software, studenți în domeniu sau aspiranți către această profesiune.
Cum spunea cineva, declarațiile următoare conțin și o doză inerentă de marketing, însă par susținute de amploarea concedierilor în companiile tech: 88.000 de oameni dați afară doar luna trecută.
Sam Altman, CEO OpenAI, spunea că AI va deveni „the best coder in the world” până la finalul acestui an.
Dario Amodei, CEO Anthropic (dezvoltatorul Claude.AI), merge mai departe și declară că în 3-6 luni inteligența artificială va scrie 90% din cod.
Amodei susține că programarea este unul dintre domeniile în care inteligența artificială avansează cel mai rapid. Potrivit acestuia, suntem la doar câteva luni distanță de o lume în care AI automatizează aproape toate sarcinile de programare.
Asta nu înseamnă că programatorii umani vor fi complet depășiți peste noapte. Amodei a precizat că oamenii vor fi în continuare necesari pentru a defini obiectivele aplicațiilor, pentru a lua decizii de proiectare și a supraveghea procesul. Dar actul efectiv de scriere a codului? Aceasta se îndreaptă direct spre automatizarea completă.
Astfel, companiile își pot schimba strategiile de angajare, concentrându-se pe inginerii seniori care pot ghida modelele AI, mai degrabă decât pe dezvoltatorii juniori care scriu de obicei codul. Acest lucru ar putea însemna mai puține locuri de muncă pentru programatori începători și o nevoie tot mai mare de ingineri specializați în supravegherea AI, depanare și arhitectură software.
Universitățile ar putea, de asemenea, să fie nevoite să se adapteze.
O perspectivă deloc imposibilă în viitor: manageri înlocuiți de AI
The Hustle (publicație a grupului de marketing digital HubSpot) a făcut un experiment: i-a cerut lui Claude.AI, chatbotul Anthropic (start-up din care Google deține 14%), să joace rolul de CEO pentru trei mari companii - Nike, Southwest Airlines și Starbucks - și să vină cu strategii de management.
Două argumente care au stat la baza ideii cum că directorii executivi (CEO) ar putea fi automatizați:
Deși directorii executivi pot fi valoroși ca personalități ale companiilor, o mare parte din munca lor constă în elaborarea bugetului, urmărirea performanței și luarea de decizii executive pe baza datelor; toate acestea sunt puncte forte ale AI.
Salariul mediu al directorilor executivi a ajuns de 290 de ori mai mare decât salariul mediu al unui lucrător. În unele cazuri, companiile ar putea realiza economii mari de costuri dacă scapă de CEO.
Rezultatele experimentului cu Claude.AI au arătat că, în general, ideile directorilor executivi AI nu au fost foarte diferite de cele ale omologilor lor umani. (Având în vedere că chatboții folosesc informații publice pentru a-și formula răspunsurile, este probabil ca unele dintre ideile lor de afaceri să provină din știri despre ceea ce au făcut deja aceste companii.)
Dar directorii executivi AI nu au fost de acord cu omologii lor umani în toate privințele. Când a venit vorba de subiecte precum concedierile și relațiile cu clienții, managerii AI păreau să aibă o disponibilitate mai mare de a-i sprijini pe angajați și de a avea mai multă grijă de consumatori.
De exemplu, CEO AI al Starbucks se opune concedierilor și cere detensionarea relațiilor patronat - angajați prin rezolvarea unor dispute sindicale vechi.
Pe larg, aici.
Dezinformarea a devenit prima sursă de crize pentru companii. Ce-i de făcut
Un anunț aparent inofensiv publicat pe site-ul unei companii din domeniul serviciilor financiar-bancare informează despre un profit în creștere și este însoțit de un comunicat de presă transmis presei economice. Știrea partajată de un ziar economic pe conturile sale social media se viralizează în 24 de ore cu hashtag-ul #ProfitPeSpateleOamenilor, care ajunge în top 5 trending în social media din România. Influenceri cu profil politic amplifică controversa prin materiale video care strâng peste 500.000 de vizualizări în trei ore.
Un cunoscut analist economic postează pe LinkedIn: „E inadmisibil ca o companie să aibă o marjă atât de mare într-un sector care ar trebui să ofere sprijin, nu exploatare”. Se cere intervenția Autorității de Supraveghere Financiară și a Autorității pentru Protecția Consumatorilor pentru a investiga de ce compania face profit.
Dacă ți se pare că dezinformarea este un scenariu improbabil să lovească și compania ta, pe 14 aprilie 2025 fă-ți orice alt program decât să vii la FORUMUL PENTRU IMUNITATE LA DEZINFORMARE (#FID2025).
Conform unei cercetări realizate la începutul anului 2025, dezinformarea este prima sursă de crize pentru companii, după evenimentele de context politic și economic previzibile pentru parcursul acestui an (alegeri, inflație, deficite comerciale). Companiile care sunt țintele unor operațiuni de dezinformare au mai multe șanse să fie percepute negativ pe platformele de social media și să piardă din valoarea pe piața, înregistrând totodată o creștere a indicatorilor de stres în rândul angajaților.
Dacă ești liderul unei organizații, lucrezi în departamentul de marketing și comunicare sau în cel juridic, vei cunoaște la acest eveniment exemple de bune practici și studii de caz prin care poți preveni sau combate efectele dezinformării.
Ne întâlnim la #FID2025.
Consumatorii americani reacționează foarte, foarte negativ
Politica economică a guvernului american înregistrează cele mai slabe ratinguri de când există înregistrări/studii în acest sens. (sursa)
_______________
Bonus: Involuția principalelor acțiuni tech de la înscăunarea lui Donald Trump
Semne neconvenționale ale recesiunii
În afară de indicatorii economici clasici pe care îi invocă economiștii, ar putea fi luate în calcul și alte semne, mai ciudate, care anunță vremuri economice tulburi.
Snack Index
Oamenii cumpără mai puține gustări - și alte tipuri de alimente - atunci când simt o potențială recesiune. Marea criză din 2008 a redus consumul de snack-uri, precum și de alte alimente, de la fast-food la produse proaspete.
Comportamentul e valabil și în privința hranei pentru animalele de casă.
De exemplu, compania alimentară General Mills, cu venituri anuale de 20 de miliarde de dolari, spune că în ultima vreme vânzările sale s-au diminuat cu 5%.
Indicatorul mini-sticlelor
Cumpărătorii reduc achizițiile de alcool atunci când sunt îngrijorați de situația financiară și economică. În loc să cumpere sticle mari, consumatorii le preferă pe cele mici, pe care le știm din avioane sau din minibarurile hotelurilor.
Brown-Forman, compania care produce whisky-ul Jack Daniels, spune că, în ultima vreme, au crescut vânzările de mini-sticle.
Indicatorul cutiilor de carton
Ambalajele de carton pot fi un barometru pentru sănătatea economiei, deoarece joacă un rol crucial în transportul bunurilor - nu doar pentru consumatorii care comandă online, ci și pentru magazinele și depozitele care primesc bunuri în vrac.
Astfel, dacă cererea de carton încetinește, ar putea însemna că vânzările de bunuri generale scad.
Acest indicator poate fi mai precis decât altele, deoarece există o corelație directă între cererea de carton și achizițiile consumatorilor. La începutul anului 2009, când SUA se afla în plină recesiune, livrările de carton au scăzut drastic.
Alți indicatori populari care anunță o criză sau o confirmă: fustele lungi revin la modă, vânzările de rujuri cresc, dar scad cele de lenjerie intimă pentru bărbați și de scutece. (businessinsider.com)
Viitori angajați în fabrici și uzine
Digit, creat de compania americană Agility Robotics, a fost declarat Robotul Anului 2024 și se află în teste în depozite (de pildă, la Amazon) și pe linii de producție.
Principala problemă care rămâne de rezolvat în domeniul umanoizilor industriali este siguranța – să fie capabili să lucreze, fără riscuri, cot la cot cu muncitorii umani.
Desigur există roboți umanoizi mai spectaculoși – care fac tumbe, aleargă sau au deprins mișcări de karate, dar când e vorba de fabrici și uzine, roboții actuali comportă riscuri în activitate: se pot dezechilibra sau mișca haotic accidental ceea ce înseamnă risc pentru oameni și de distrugere a instalațiilor industriale.
Agility Robotics spune că Digit a avansat semnificativ la capitolul siguranță.
____________________
Nu vă entuziasmați, e doar un concept
Kawasaki a prezentat conceptul unui cal mecanic bazat pe AI, CORLEO pe numele său. O lovitură de PR reușită pentru producătorul de motociclete (știrea a fost preluată copios), numai că va dura până vom putea comanda acest robot: producția de serie ar putea începe prin 2050.
EVENIMENT
Italianul Flavio Cobolli (22 de ani) este câștigătorul Țiriac Open ATP 2025, prezentat de UniCredit Bank. Finala turneului a avut loc duminică, la Centrul Național de Tenis din București.
Începând cu 2025, UniCredit Bank a devenit Partenerul Oficial al Turneului ATP 250 Țiriac Open, care a adus în fața publicului o competiție de nivel înalt pe zgura bucureșteană.
După ani de tăcere, o femeie vorbește
În 2005, o femeie în vârstă de 30 de ani, cu o sănătate bună, a fost cuprinsă brusc de amețeli și s-a trezit incapabilă să vorbească. Suferise un accident vascular cerebral care îi distrusese centrul vorbirii din creier.
În ultimii ani, femeia a reușit să vorbească din nou datorită unei neuroproteze experimentale - un implant cerebral care poate traduce gândurile în vorbire în timp real, așa cum face un software de transcriere text-to-speech.
Vocea este sintetizată pe baza unei înregistrări vocale a pacientei de dinaintea accidentului vascular.
Este un proiect al unor cercetători de la Universitatea din California, Berkeley. (nature.com)
SCURTE
Animale. BBC are o minunată emisiune pe nume Spy in the Wild (este difuzată și la noi). Plasează printre animale sălbatice câte un robot cu o cameră video montată într-un ochi. Robotul arată perfect identic cu animalele pe care le spionează de aproape și cu care interacționează.
Un episod cu un urangutan robot:
____________________
Arhitectură. O casă subterană armonizată cu natura în Mexico City.
____________________
Călătorii. Cele mai bune 25 de hoteluri din lume noi sau renovate.
____________________
Software. Se împlinesc 50 de ani de când Paul Allen și Bill Gates au lansat Microsoft.
Codul sursă al primului program pe care cei doi l-au vândut.
_______________________
Economie. Miliardari apăruți în ultimii zece ani. (sursa)
__________________
Cinema. A Minecraft Movie a vândut bilete de 157 de milioane de dolari în primul weekend în cinematografele din SUA. Producția acestui film a costat 150 de milioane.
__________________
Fiziologie. Bacteriile Lactobacillus din iaurt sunt importante pentru sănătatea sistemului digestiv, iar majoritatea avem niveluri scăzute ale acestora microorganisme. Lactobacillus scad pH-ul în intestin, ceea ce diminuează acțiunea agenților patogeni.
__________________
Vacanțe. 20 dintre cele mai frumoase locuri de camping din Europa.
CULINAR
Rezolvarea, aici. (Că nu are ce să caute smântana sau laptele în carbonara, am căzut cu toții de acord de mult timp - ca să nu fie discuții.)
FILM
În iulie, la cinema.
Mulțumim