În 2021, în vremea pandemiei, artistul irlandez Chris Judge petrecea timp în grădina casei sale, împreună cu fiica de opt ani. Observau natura și cerul. Și au inventat un joc: cu ce seamănă norii. De aici până la o serie întreagă de compoziții amuzante, tuș peste fotografie, a mai fost un pas. Pe Instagram, Chris Judge a adunat 634.000 de urmăritori.
Nu știi cu cine vorbești
Companiile se confruntă cu o nouă amenințare când plasează anunțuri de angajare pentru lucru remote: vin candidați care nu sunt cine spun că sunt și folosesc instrumente de inteligență artificială pentru a-și crea cărți de identitate false, pentru a genera un istoric fake al locurilor de muncă și pentru a da răspunsuri livrate de chatboți în timpul interviurilor online.
Până în 2028, la nivel global, 1 din 4 candidați la un loc de muncă remote ar putea prezenta un profil profesional fals, potrivit Gartner.
Odată angajat, un astfel de impostor ar putea instala programe malware pentru a cere o răscumpărare sau ar putea fura datele clienților ori secrete comerciale.
Caz real: un start-up a postat recent un anunț de angajare și un candidat a ieșit în evidență dintre sute de alții.
Candidatul, un programator rus pe nume Ivan, părea să aibă toate calificările potrivite pentru rolul de inginer senior. Cu toate acestea, la interviul video, responsabilul HR a observat că expresiile faciale ale lui Ivan (foto) nu erau sincronizate cu cuvintele pe care le rostea.
Ivan s-a dovedit a fi un escroc; folosea software deepfake și alte instrumente generative AI în încercarea de a fi angajat.
„De fiecare dată când publicăm un anunț de angajare, primim CV-uri de la zeci de spioni nord-coreeni. Când te uiți la CV-urile lor, acestea arată uimitor pentru că folosesc toate cuvintele-cheie pentru ceea ce căutăm” - povestește un oficial al altei companii tech. (cnbc.com)
Roboții de psihoterapie ies din copilărie
Unii dintre cei care au nevoie de terapie pentru tulburări psihice, precum anxietatea sau depresia, se pot simți mai confortabil dacă stau de vorbă cu un robot AI antrenat ca terapeut decât cu un specialist în carne și oase, fie și numai din motivul că robotul este disponibil oriunde și la orice oră din zi și din noapte, plus că pare să aibă tot timpul din lume.
Însă un chatbot construit aproximativ și nevalidat atent de specialiști în psihoterapie poate face mult rău, și avem aici exemplele adolescentului care și-a atacat părinții și al altuia care s-a sinucis după „terapii” online intense cu chatboți pe care și le-au administrat singuri.
Există însă o evoluție în bine: un studiu publicat în New England Journal of Medicine sugerează că, dacă beneficiază de o pregătire adecvată, roboții AI pot oferi o terapie în domeniul sănătății mintale la fel de eficientă ca și clinicienii umani.
Astfel, cercetători de la Dartmouth College (SUA) au construit un chatbot terapeut pe care l-au perfecționat cinci ani, timp în care au făcut nenumărate teste și au rezolvat erorile apărute.
Cercetătorii au selectat un grup de persoane care aveau afecțiuni diagnosticabile, cum ar fi depresia și anxietatea, sau riscau să dezvolte tulburări de alimentație. Jumătate dintre aceștia au lucrat cu robotul de terapie AI. Comparativ cu cei care nu au beneficiat de respectivul tratament, cei care au discutat cu robotul au prezentat îmbunătățiri semnificative în reducerea simptomelor.
Subiecții au dezvoltat legături puternice cu respectivul chatbot, care le-a cucerit, de asemenea, încrederea. Încrederea în terapeut este una dintre condițiile esențiale ale eficacității în terapia cognitiv-comportamentală.
Un alt avantaj al terapiei AI este lipsa constrângerilor de timp. „Am avut oameni care îi trimiteau mesaje robotului despre simptomele lor de insomnie în mijlocul nopții”, spune unul dintre cercetători.
Tehnologia creată la Dartmouth College este, totuși, încă departe de lansarea pe piață, deoarece mai sunt necesare teste suplimentare. Așa că, deocamdată, e nevoie de prudență în deschiderea aplicațiilor AI terapeutice deja existente online, chiar dacă își fac publicitate agresivă.
Cum funcționează robotul terapeut:
Ești vinovat pentru că așa ne-a spus mașina
Statele Unite au încheiat cel puțin patru contracte federale cu companii de monitorizare a rețelelor sociale bazată pe inteligența artificială, ceea ce ar putea fi un semn al extinderii supravegherii în masă a populației de către instituții guvernamentale – sunt de părere experți în tehnologie.
Instrumentele anterioare de monitorizare a rețelelor sociale funcționau mai mult ca un motor de căutare, afișând și clasificând rezultatele în funcție de relevanță, însă acum ar putea evolua spre a înlocui judecata și analiza umane.
Astfel, utilizarea inteligenței artificiale pentru a face previziuni cu privire la intențiile unui individ activ online sau pentru a sugera conexiuni între persoane reprezintă o nouă evoluție în domeniul monitorizării rețelelor sociale.
Există îngrijorări reale cu privire la faptul că inteligența artificială este utilizată pentru a automatiza selectarea țintelor (persoane care trebuie urmărite) și, eventual, pentru a iniția supravegherea fără o revizuire/aprobare umană adecvată.
Supravegherea pe bază de AI crește volumul de date care pot fi prelucrate și conferă un aer de certitudine acolo unde există doar probabilitate – conchide un expert. (politico.com)
The Agentic Workforce
Pentru prima dată în istoria economică, lucrătorii nu trebuie să fie neapărat oameni. Agenții AI (programe care îndeplinesc sarcini autonom) pot rezerva întâlniri, derula campanii publicitare, crea software.
A apărut astfel sintagma participant economic non-uman (non-human economic participant).
Agenții nu doar digitalizează munca, ci o și fac, la propriu, și produc bani.
Un posibil scenariu de viitor nu prea îndepărtat: în loc să scrii cod tu însuți, ai putea să angajezi cinci agenți AI care să facă această muncă, pe care să-i supervizezi și să devii astfel un nou tip de manager.
(sursa)
Vino luni, 14 aprilie, la #FID2025 ca să afli:
▶️ Cum se manifestă dezinformările și ce impact au asupra cetățenilor și consumatorilor
▶️ Informații despre legislația disponibilă pentru gestionarea unei crize generate de dezinformare
▶️ Ce strategii de comunicare pot preveni sau diminua impactul unor dezinformări
▶️ Cum ne organizăm mai bine în interiorul companiilor pentru a combate dezinformarea
Biletele pot fi achiziționate de aici.
Cum a devenit Sydney Robinson vedetă peste noapte. Industria de miniseriale pe TikTok
În seara de duminică, 30 martie, Sydney Robinson a urcat pe TikTok sceneta pe care a imaginat-o și filmat-o singură, The Group Chat.
Dorea pur și simplu să își învioreze contul cu ceva conținut proaspăt.
Surpriză uriașă. Luni dimineață avea deja 8 milioane de vizualizări. (Acum, acest prim episod al scenetei a depășit 30 de milioane de accesări).
În săptămâna care a urmat a câștigat aproximativ 100.000 de urmăritori zilnic, iar în prezent, după zece zile, a adunat 1,3 milioane.
Povestea serialului The Group Chat e simplă și ruptă din realitate: un grup de prietene este bulversat pentru că una dintre ele vrea să-și aducă și prietenul la o reuniune exclusivă a lor.
Sydney Robinson joacă toate personajele – își schimbă ținutele și machiajul.
Secretul acestui succes fulminant: episoadele din The Group Chat abordează teme populare legate de comportamentul social și prietenie, discuții care prosperă pe platformele social media.
Zeci de creatori au avut succes cu scenete scurte pe TikTok în ultimii ani - remarcă RollingStone. Există BistroHuddy, comedia creatorului Drew Talbert despre personalul unui restaurant care se confruntă cu clienți nepoliticoși și cu un șef enervant. Nursery Nurse descrie „dramele” dintr-o creșă britanică, în timp ce Shawna Lander își atrage cei două milioane de urmăritori cu confruntările tensionate dintre o soție și soacra ei pesimistă și autoritară.
UniCredit Iași Open WTA 250, cel mai mare turneu feminin de tenis pe zgură din România, va avea loc în perioada 14-20 iulie 2025, la Iași. Turneul a preluat recent o licență WTA 250 pentru următorii trei ani, consolidându-și astfel poziția în calendarul competițional internațional.
UniCredit Bank a devenit în 2024 sponsorul principal al acestei competiții, care an de an aduce în teren sportive valoroase.
Așa că, dacă ești pasionat de tenis, pregătește-te să asiști la meciuri electrizante.
Scor BYD-Tesla în Q1: 1.000.000 la 336.681
BYD a vândut ceva mai mult de 1 milion de unități de mașini electrice în primele trei luni ale acestui an. Tesla, doar 336.681, în aceeași perioadă. (sursa)
Contează ce culori alegi pentru birouri
Portocaliul cald, energic, favorizează socializarea în grup.
Albastrul păun este o culoare potrivită pentru o zonă mai izolată, destinată concentrării pe un proiect. Ușile negru cărbune semnalează o zonă interzisă, rezervată conducerii.
Culorile saturate au capacitatea de a ne influența respirația, tensiunea arterială și chiar temperatura corpului.
Experiment. Cercetători în domeniul amenajărilor interioare au împărțit subiecții în două grupuri: pe unii i-au plasat într-o cameră decorată cu culori mai șterse, iar pe ceilalți, într-o încăpere cu culori tari.
Participanții aflați în camera de culoare albastru pal sau galben pal au înregistrat ritmuri cardiace mai scăzute și erau mai relaxați.
Însă cei plasați în camerele galben intens sau albastru intens au înregistrat scoruri mai mari la înțelegerea unor texte probă. Pe larg, în wsj.com.
SCURTE
Studiu. Consumul a doi litri sau mai mult de băuturi dietetice (cu îndulcitori artificiali) pe săptămână crește riscul de fibrilație atrială (bătăi neregulate a inimii) cu 20%. Dacă bem aceeași cantitate de răcoritoare, dar îndulcite clasic, cu zahăr, riscul scade la 10%.
În fine, consumul a aproximativ 120 ml de sucuri proaspăt stoarse, cum ar fi un fresh de portocale, reduce riscul de infarct cu 8%. (cnn.com)
_____________________
Sancțiuni. Revolut (cu headquarters în Marea Britanie) a primit o amendă de 3,5 milioane de euro de la autoritățile din Lituania - țară în care a primit licența bancară europeană, deoarece nu a reușit să combată operațiuni de spălare a banilor. „Banca nu a identificat întotdeauna în mod corespunzător operațiunile monetare sau tranzacțiile suspecte efectuate de clienți”. (sifted.eu)
__________
Finanțare. Fundația Dacia pentru România a lansat un program de granturi destinat organizațiilor neguvernamentale, care vor putea accesa fonduri de până la 30.000 euro pentru proiecte care abordează trei axe importante din trei domenii: accesul la educație, piața muncii și cultură. Bugetul total al programului este de 1.000.000 de euro. ONG-urile interesate pot depune proiecte aici.
_________________
Talent. Un băiat de 11 ani poate imita 50 de păsări.
_____________________
Online. Cristian Florea are 16 ani de experiență în digital, 1 milion de abonați pe principalele platforme și, mai nou, a lansat un curs online în 15 episoade pe tema cum să ai succes cu conținutul video. Varianta premium a cursului include întâlniri de consultanță one-to-one. Vezi aici.
_______________
Economie. Printre măsurile de pedepsire a SUA pentru taxele vamale uriașe impuse de Trump, China vrea să interzică filmele hollywoodiene în cinematografele sale.
Și cred că au multe, multe cinematografe, chinezii.
______________
Shopping. Astăzi, vineri, 11 aprilie, de la ora 20:00, Samsung România aduce Live Shopping AI Ora 25 pe TikTok. Este „un eveniment interactiv cu oferte exclusive, provocări amuzante și ajutor smart din partea celor mai noi dispozitive Samsung”.
__________________________
Eveniment. Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță semimaratonul de dans contemporan & perfomance: Dans.Context.Showcase - eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România. Showcase-ul va avea loc în perioada 24-27 aprilie 2025. (cndb.ro)
__________________
Video. Dedicație pentru vicepreședintele J.D. Vance.
___________________
Fashion. Propaganda chinezească e subtilă. Tricou pe Temu:
________________
Istorie. Muzică lăutărească veche, care se prea poate să fi ajuns și pe la urechile străbunicilor noștri. Înregistrare pe disc de ebonită.
______________
Muzică. Un basarabean și un ardelean (componenții trupei Hanu' cu Bragă) reînvie muzica arhaică românească. Instrumente folosite: dobă, fideu, drâmbă, tilincă, cimpoi, fluier, caval, tulnic, trâmbiţă.
Și pagina lor de Facebook.
__________________
Eveniment. Va fi reeditat albumul Orbital 2 lansat în 1993 de duoul techo britanic cu același nume, album inclus în cartea 1001 Albums You Must Hear Before You Die.
Albumul va fi disponibil luna viitoare pe CD, vinil, casetă și în formate digitale. În pregătire, casa de discuri a lansat versiunea actualizată a piesei Deeper, cu vocea actriței Tilda Swinton.
_____________
Istorie. Unele dintre cele mai reușite reclame - thread X.
TOPURI
Dacă nu știi ce să mai pui în căști. Cele mai vândute viniluri în Marea Britanie
De aproape 70 de ani, englezii sunt promotori ai muzicii pop/rock de calitate. Ne putem încrede în gusturile lor.
Pe primul loc, britanicul Sam Fender (31 de ani).
Album accesibil pe Spotify sau Youtube:
_____________
Bonus. Să trecem oceanul și să ascultăm ce a mai lansat Miley Cyrus (3,2 milioane de vizualizări pe Youtube și 7 milioane de accesări pe Spotify în cinci zile ale acestei piese). Deșteaptă idee cu mise en scene gen disco anii 80-90. Extinde publicul țintă.
O capsulă a timpului
Casa Sotheby's Hong Kong scoate la licitație în aprilie un manuscris chinezesc din timpul dinastiei Yuan (1271–1368), sub forma unui sul de zece metri. Conține două opere literare clasice.
Sulul, vechi de 700 de ani, este imprimat cu peste 100 de sigilii ale persoanelor importante care l-au avut în proprietate de-a lungul secolelor. Apropo, sulul a fost dat dispărut multă vreme până să-și facă acum apariția la Hong Kong.
FILM
La finalul lunii mai/început de iunie, în cinematografe. O comedie neagră de spionaj care promite.