Istorie. O familie de imigranți la sosirea în New York, în 1904. Pe vremea când erau bineveniți.
NATO cumpără sistemul militar AI al Palantir, compania care afirmă că facultățile sunt depășite
Unul dintre subiectele intens preluate zilele acestea de presa occidentală este achiziția de către NATO a sistemului militar bazat pe inteligența artificială creat de compania americană de software Palantir.
Sistemul inteligent Maven permite, de exemplu, ca 20-50 de militari să facă munca de prelucrare a datelor de pe câmpul de luptă, cu mai multă rigurozitate, față de echipe de sute sau chiar mii de militari, necesare până acum pentru aceeași muncă în conflicte recente precum cele din Afganistan și Irak.
Sistemul creat de Palantir utilizează inteligența artificială generativă, învățarea automată și modele lingvistice mari. Sistemul prelucrează imagini din satelit și din alte surse pentru a căuta ținte și a accelera atacurile - explică ft.com ($)
Compania Palantir este condusă de fondatorul Peter Thiel, unul dintre cei aprigi conservatori din Silicon Valley, susținător al lui Donald Trump încă din primul mandat, cu legături puternice la Pentagon. Palantir a obținut contracte guvernamentale de miliarde de dolari, iar acțiunile sale au crescut cu peste 300% în ultimele 12 luni, deoarece investitorii se așteaptă ca societatea să fie beneficiară a bugetelor administrației Trump în domeniul apărării.
Sistemul Maven al Pentagonului datează din 2017, când a început să utilizeze tehnologia Google. Ulterior, Google s-a retras din program după ce mii de angajați au protestat față de utilizarea inteligenței artificiale în războaie.
Palantir are legături strânse și cu Israelul, inclusiv un birou la Tel Aviv.
_______________
Stilul Palantir de recrutare a noi talente: „Facultatea este depășită, vino la noi în internship”. Salariul lunar: în jur de 5.400 de dolari. Cerințe.
Și bătrâneii se pricep la AI
Legendara trupă rock Pulp, înființată în 1978 la Sheffield - Marea Britanie, va lansa în iunie un nou album, More, primul după o pauză lungă de aproape un sfert de secol.
În pregătire, Pulp a urcat online single-ul Spike Island, al cărui clip este compus din fotografii făcute în 1995 și animate acum cu soluții AI.
(Nu putea să lipsească din clip o oarecare doză de umor britanic.)
Cu ce ne jucăm azi
Un site în olandeză (nu-i problemă, browserele traduc acum în românește) găzduiește o serie de live nestcam-uri, camere video plasate în cuiburi de păsări. E primăvară și au apărut puii, deci e spectacol.
Vizitați mai întâi casa bufniței - are niște progenituri…
Influencerii își învață fanii cum să nu cheltuiască. Underconsumption trend
Inflația este persistentă, politicile economice sunt confuze, costul vieții crește cu perseverență, astfel că americanii caută trucuri pentru a economisi.
Reducerea consumului (underconsumption) a devenit o obsesie - Citigroup spune că taxele vamale vor afecta aproape pe toată lumea-, iar influencerii au prins tendința și își cresc traficul pe baza acestui subiect.
Câteva exemple culese de Bloomberg:
Michela Allocca de la Break Your Budget confirmă că cel mai de succes conținut l-au constituit anul acesta „sugestiile de reducere a consumului”.
Expertul în finanțe personale Ramit Sethi, autor de bestseller NYT, le spune urmăritorilor că cel mai bun sfat în mijlocul haosului tarifar este să construiască un fond de urgență care să asigure supraviețuirea timp de un an.
Katia Chesnok a reușit cel puțin o postare virală (peste două milioane de vizualizări), cea în care le spune urmăritorilor: „Nu ai nevoie de mai multe lucruri. Du-te și curăță-ți mașina! Du-te și curăță-ți mașina!".
Muncitori de unică folosință
Doi antreprenori indieni din ecosistemul incubatorului Y Combinator au stârnit scandal în mediul online cu un clip (îl poți vedea aici) care prezenta startup-ul lor, Optifye.ai - o soluție AI de supraveghere a muncitorilor din fabrici.
Cuplat la camerele de supraveghere, sistemul semnalează automat managerilor care lucrători nu sunt suficient de productivi.
„Cu Optifye, companiile de producție pot măsura cu exactitate randamentul lucrătorilor și să ia decizii care cresc eficiența liniilor de lucru de până la 30%” – se arată în prezentarea startup-ului.
Soluția este văzută de unii comentatori ca distopică. „Ei folosesc inteligența artificială pentru a dezumaniza și abuza în continuare lucrătorii din fabrici și pentru a-i trata ca pe niște automate de unică folosință. De asemenea, dau dovadă de o profundă lipsă de empatie lăudându-se cu reducerea stresului pentru proprietarii de companii bogate, dar cu prețul creșterii stresului tuturor celor care lucrează pentru ei” – comentează cineva pe Hacker News.
Părinții creatorilor Optifye.ai au fabrici în India și putem să ne închipuim ce condiții sunt pe acolo. (sfstandard.com)
Clienții UniCredit Bank și Alpha Bank România au acces la o rețea extinsă de bancomate
UniCredit Bank și Alpha Bank România anunță că deținătorii de carduri pot utiliza bancomatele ambelor bănci, în aceleași condiții de cost.
Din aprilie 2025, clienții Alpha Bank România își pot folosi cardurile pentru ridicarea/depunerea de numerar, verificarea soldului sau alte operațiuni la bancomatele UniCredit Bank*, în aceleași condiții de cost, aplicabile pentru utilizarea bancomatelor Alpha Bank. Totodată, clienții UniCredit** au acces la rețeaua de bancomate Alpha Bank România, în aceleași condiții de cost pe care le au la bancomatele UniCredit Bank.
Cele două bănci sunt, din noiembrie 2024, parte a aceluiași grup bancar și se află într-un proces de fuziune care urmează să fie încheiat în a doua parte a acestui an.
*ATM-urile din rețeaua Euronet nu fac parte din acestă etapă
** Cardurile emise de UniCredit Bank și UniCredit Consumer Financing
Nu la asta s-a gândit bietul Dali
În 1937, Salvador Dalí a schițat scenariul unui film suprarealist intitulat Girafe călare pe salată. Filmul nu a fost realizat - era prea ciudat și, tehnic, dificil de produs acum 88 de ani.
Astăzi e mult mai simplu. Instrumentele generative video abia așteaptă niște prompturi pentru a livra tot felul de clipuri.
Astfel că au apărut și Girafele lui Dali, generate AI, (deocamdată un trailer, filmul urmează) și au fost prezentate la o conferință Google pentru promovarea cloud, cu aprobarea artistică a Muzeului Dali din Florida.
În fapt, clipul este realizat de o agenție de publicitate și nu e deloc ieșit din comun. Pare făcut cu aplicațiile AI de acum doi ani, azi primitive și depășite.
Criticul de artă Ben Davis a cules, cadru cu cadru, aberațiile de imagine din acest clip de nici un minut, pe care îl disecă cu cruzime în articol.
SCURTE
Media. O istorie interactivă a cafelei.
____________________
Culinar. Doar unor italieni le-ar fi putut trece asta prin cap.
Un grup de cercetători din patria pastelor a stabilit cum poți obține un ou fiert perfect (albușul și gălbenușul se coagulează la temperaturi diferite): îl ții două minute în apă clocotită, apoi alte două minute în apă călduță, și tot așa de opt ori, adică 16 pași. Simplu. Au făcut și diagrame.
_____________________
Turism. Pentru că japonezii nu prea au voie să țină animale de casă în apartamentele închiriate (și tânjesc la asta), un hotel dintr-o stațiune montană a angajat pisici pentru a atrage clienți:
______________
Gustări. Ciocolata Dubai e demodată, trăiască ciocolata Hormble Chormble, plină de proteine. (Nu știu dacă această ciocolată va ajunge și la noi, dar advertorialul e scris cu mare talent.)