Tbourida, competiție ecvestră tradițională în Maroc. Fotografie de Olivier Unia, câștigătoare la categoria Open Photographer of the Year - 2025 Sony World Photography Awards.
Și, te-ai transformat în păpușă AI? (Mai bine, nu)
Dacă li s-ar cere să semneze declarații cum că sunt de acord ca portretele lor sau ale copiilor să fie folosite în proiecte software lucrative, absolut gratuit, în orice condiții și pe timp nelimitat, 99,9% dintre indivizi ar protesta.
Și totuși, în ultima vreme milioane de oameni și-au oferit deja fețele și o serie de date personale pentru un pic de distracție și ceva like-uri pe rețele sociale - vorbim de fenomenul Ghibli și, mai nou, de păpuși Barbie style.
Cum moda imaginilor generate AI în stil Ghibli (aplicație OpenAI) a început să se estompeze, a apărut o nouă îndeletnicire: o fotografie și câteva indicații (locul de muncă, interese, pasiuni) sunt suficiente pentru ca generatorul de imagini AI să te transforme într-o păpușă ambalată, în stil Barbie.
Atât păpușa AI, cât și Studio Ghibli AI au convins milioane de oameni să alimenteze bazele de date ale OpenAI, Grok și ale altor instrumente similare cu fotografiile lor. Probabil că mulți s-au gândit că oricum au partajat selfie-uri pe conturile de Instagram, însă prin încărcarea voluntară a fotografiilor personale într-o aplicație AI generativă tocmai au împuternicit producătorul să le folosească în mod legal.
„Profilurile personale și comportamentale detaliate pe care instrumente precum ChatGPT le pot crea folosind informațiile oferite de utilizatori ar putea influența (în viitor) aspecte critice ale vieții personale - inclusiv contractele de asigurări, condițiile de creditare, supravegherea, profilarea, colectarea de informații sau atacurile țintite”, explică Eamonn Maguire, Head of Account Security al Proton, companie de securitate online.
Aceste instrumente AI distractive ar putea deveni, de asemenea, un borcan cu miere atractiv pentru hackeri.
Patru roboți din 21 au reușit să termine semimaratonul istoric de la Beijing
Primul semimaraton din lume în care au concurat roboți bipezi alături de oameni a avut loc săptămâna trecută în China. Un număr de 21 de umanoizi s-au aliniat la start, însoțiți de echipe de tehnicieni.
Doar patru au terminat cursa, înregistrându-se câteva accidente tehnice: de pildă, unui robot i-a căzut capul, altul s-a împiedicat și s-a rupt în bucăți, iar un al treilea a leșinat, dar și-a revenit.
Câștigătorul cursei este Tiangong Ultra, dezvoltat de X Humanoid - îl vezi aici la antrenamente. A alergat cei 21 de kilometri în două ore și 40 de minute.
Peste 30-50 de ani, când roboții vor trăi natural printre noi, strănepoții se vor amuza privind aceste încercări tehnologice.
Imigranții din SUA vor fi alergați și de AI
Serviciul de Imigrări al SUA (ICE) a comandat Palantir (compania despre care am scris în ediția trecută că va livra NATO un super sistem militar) o actualizare a unor softuri AI care să urgenteze și să eficientizeze deportarea imigranților cerută de președintele Trump.
Noul sistem, ICE Immigration Lifecycle Operating System, sau ImmigrationOS, va oferi guvernului două noi capacități.
În primul rând, ImmigrationOS va contribui la stabilirea priorităților prin „raționalizarea operațiunilor de selecție și reținere/arestare” în privința membrilor suspectați sau dovediți ai unor bande criminale, a infractorilor violenți și a persoanelor care își depășesc termenul de ședere acordat prin viză.
ImmigrationOS ar trebui, de asemenea, să ofere „vizibilitate în timp real asupra cazurilor de autoexpulzare” - adică a imigranților care pleacă de bunăvoie din SUA. ICE va eficientiza astfel deportările - „minimizând timpul și resursele cheltuite”.
Palantir, care își trage numele de la globurile de cristal atotvăzătoare din Stăpânul inelelor, oferă sprijin serviciilor de imigrare de mai bine de un deceniu. Cu sediul în Colorado, compania a fost cofondată în 2003 de Peter Thiel, un megadonator republican care a finanțat ascensiunea politică a lui JD Vance, protejatul său, acum vicepreședinte al SUA.
De cealată parte, Paul Graham, cofondator al incubatorului de startup-uri Y Combinator a glumit (serios) pe X: „Există un număr foarte mare de alte locuri în care poți să lucrezi decât la compania care construiește infrastructura statului polițienesc”. (theregister.com)
2100 – unul dintre cele mai originale romane distopice scrise vreodată
Încă un roman despre sfârșitul lumii? Da, dar ce poveste!
Jurnalistul Liviu Alexa rescrie regulile genului și rupe convențiile cu o viziune care nu poate fi uitată.
Într-un peisaj literar saturat de distopii reciclate, unde revoltele sunt previzibile, liderii sunt anti-eroi de carton și tehnologia servește drept decor pentru aceleași dileme morale, 2100 vine ca un seism.
Nu imită nimic. Nu aduce omagii. Nu respectă tradiții. Rupe. Arde. Rescrie.
Liviu Alexa semnează un roman în care distopia nu mai este un viitor alternativ, ci o concluzie matematică a evoluției noastre. Fără metafore. Fără întrebări. Fără consolare. 2100 nu oferă catharsis, ci certitudine. Nu urmărește destinul unui individ special, ci dizolvarea însăși a individului. Nu opune umanitatea unui sistem, ci arată cum sistemul a înghițit umanitatea fără violență – prin perfecțiune.
Aici nu mai există personaje în sens clasic, nu există dialoguri care să explice sau fire narative care să încurajeze empatia. Totul este fragmentar, dar controlat. Rece, dar viu. Radical, dar coerent.
Lumea imaginată de jurnalistul clujean nu e un coșmar grotesc, ci o ordine superioară, în care omul devine inutil. În care libertatea, amintirea, voința sunt pur și simplu eliminate – nu de forțe malefice, ci de ceva mult mai tulburător: o conștiință colectivă care nu greșește.
Ce face 2100 unic este tocmai refuzul total al convenției narative. Nu există rezistență. Nu există speranță. Nu există defectul salvator în mecanism. Transcenderea – o mutație inevitabilă a ființei umane – se produce cu o logică perfectă și o frumusețe rece.
Nu simbolic, nu mistic, ci fizic: omul dispare în lumină. Definitiv.
Romanul e original nu doar prin construcție, ci și prin curaj. Alexa își asumă riscul de a elimina tot ce ține cititorul în siguranță: identificarea, ritmul familiar, emoția manipulativă. În locul acestora, oferă o experiență literară profundă și inconfortabilă, un teritoriu în care trebuie să fii prezent, lucid și pregătit să pierzi orice ancoră.
2100 nu e doar unul dintre cele mai originale romane distopice scrise în limba română. Este o operă care merită să fie comparată cu cele mai radicale texte ale literaturii mondiale de anticipație. Este, de fapt, o revoluție narativă. Și exact asta o face indispensabilă. (P)
2100 poate fi comandat online aici, în format tipărit sau digital.
Nota mea: Am citit primele 100 de pagini. E un roman captivant, surprinzător, dens, cu o narațiune explozivă. Recomand.
Mașina electrică a lui Bezos va fi de tip Transformer
Jeff Bezos, eternul rival în noile tehnologii al lui Elon Musk (rachete, servicii de internet prin satelit) lansează oficial joi startup-ul producător de automobile electrice Slate Auto, fondat în 2022.
Strategia secretă a Slate este de a vinde un vehicul de tip Transformer, sub sloganul We built it. You make it, la un preț informativ de 25.000 de dolari, față de prețul variantei full a defunctei Tesla Cybertrack de 100.000 de dolari.
Astfel, cumpărătorii își vor putea personaliza substanțial autovehicului după bunul plac și după nevoi, scrie TechCrunch.
Pe Reddit și pe site-uri auto au apărut fotografii cu concepte de mașini electrice, presupuse a fi versiuni Slate Transformer, parcate pe străzi din California, ca teasing la lansarea oficială a companiei:
Conducerea Slate s-a axat pe metafora Transformer atunci când a curtat investitorii pentru a-și completa runda de finanțare Seria B de anul trecut. Astfel, investitorilor potențiali li s-a arătat o versiune generică a mașinii, iar apoi aceștia au fost conduși într-o altă cameră, în timp ce o echipă personaliza rapid vehiculul. Apoi, investitorii potențiali au fost aduși înapoi în prima încăpere unde au găsit automobilul transformat, cu un aspect complet diferit.
Pickup truck-ul Slate „nu seamănă cu niciun vehicul nou pe care l-am văzut vreodată, nu doar în deceniul meu ca jurnalist auto, ci în întreaga mea viață” - scrie David Tracy de la Autopian, invitat în weekend, spre documentare sub NDA, de compania lui Bezos.
Lista alcătuită de Time, cu personalități din 32 de țări, cuprinde șase membri ai administrației Trump (influent nu înseamnă obligatoriu acceptabil), 16 CEO, nouă lideri care luptă pentru egalitate și dreptate, artiști, sportivi, oameni de știință, inventatori.
Am ales la întâmplare un exemplu:
Robin Wall Kimmerer, naturalistă cu strămoși indieni Potawatomi din zona Marilor Lacuri, a reușit, datorită sincerității și a talentului extraordinar, să devină scriitoare de mare succes, fără campanii de marketing sau prezență elaborată în social media.
Una dintre cărțile sale, Împletind iarba sacră, a devenit New York Times Bestseller, Washington Post Bestseller, Los Angeles Times Bestseller, Literary Hub Best Essay Collection of the Decade, Book Riot Favorite Summer Read of 2020.
Una dintre temele ei favorite: modurile în care viețile noastre se împletesc cu natura, văzute prin prisma legendelor indigenilor nord-americani Potawatomi, care se bazează pe cultura recunoștinței, în care ar trebui să trăim cu toții, și pe rolul sacrului în ecologie.
Lista The 100 Most Influential People of 2025 este utilă pentru a descoperi personalități, idei, cărți, prezențe online consistente.
Clienții UniCredit Bank și Alpha Bank România au acces la o rețea extinsă de bancomate
UniCredit Bank și Alpha Bank România anunță că deținătorii de carduri pot utiliza bancomatele ambelor bănci, în aceleași condiții de cost.
Din aprilie 2025, clienții Alpha Bank România își pot folosi cardurile pentru ridicarea/depunerea de numerar, verificarea soldului sau alte operațiuni la bancomatele UniCredit Bank*, în aceleași condiții de cost, aplicabile pentru utilizarea bancomatelor Alpha Bank. Totodată, clienții UniCredit** au acces la rețeaua de bancomate Alpha Bank România, în aceleași condiții de cost pe care le au la bancomatele UniCredit Bank.
Cele două bănci sunt, din noiembrie 2024, parte a aceluiași grup bancar și se află într-un proces de fuziune care urmează să fie încheiat în a doua parte a acestui an.
*ATM-urile din rețeaua Euronet nu fac parte din acestă etapă
** Cardurile emise de UniCredit Bank și UniCredit Consumer Financing.
Cum se mai distrează hackerii
Săptămâna trecută, când pietoni din Silicon Valley au apăsat unele butoane de semafor (cele prin care ceri să se facă verde) au avut surpriza să audă vocile sintetizate ale lui Zuckerberg sau Musk cu mesaje absurd-amuzante.
„Este normal să vă simțiți inconfortabil pe măsură ce introducem cu forța inteligența artificială în fiecare fațetă a experienței voastre conștiente” - suna, de pildă, vocea fake a creatorului Facebook.
La rândul lui, Elon Musk promitea câte un Cybertruck oricui era gata să se declare prieten cu el.
„Nu știți la ce nivel de depravare m-aș coborî doar pentru o fărâmă de aprobare”, se auzea la un alt semafor varianta generată AI a creatorului Tesla. „Adică, să fim serioși, nu e ca și cum aș fi avut convingeri morale la bază”.
Sistemele de voce ale semafoarelor infectate au fost dezactivate de municipalitate. (paloaltoonline.com)
SCURTE
Natura. Peștii numiți cap de șarpe se pot deplasa pe uscat, respiră aer, supraviețuiesc în afara apei timp de mai multe zile și pot atinge o lungime de 90 de centimetri. Originari din Asia, sunt o specie invazivă în Statele Unite și concurează cu speciile native din cursurile de apă, motiv pentru ca autoritățile să ceară populației stârpirea ciudatelor creaturi. (smithsonianmag.com)
_____________________________
Natura. O pisică Pallas (Manul) în sălbăticie.
________________________
Istorie. Bucureștiul acum 85 de ani (50 de minute):
Și tot Bucureștiul, doi ani mai târziu (20 de minute):
___________________
Istorie. Excursie în 1935 în Insula Șerpilor, teritoriu românesc, cedat Uniunii Sovietice de comuniștii români, în 1948. Astăzi e teritoriu ucrainean.
____________
Satiră. Welcome in United Snakes:
______________
Interactiv. Iluzii optice.
Bagna càuda, unul din felurile de mâncare favorite ale Papei Francisc
Considerată mâncare țărănească, de oameni săraci, bagna càuda (în traducere, baie fierbinte) a fost descoperită de un ziarist de la The New York Times în secolul trecut, care a ridicat-o la statutul de gourmet. Acum se întâmplă să întâlnești acest fel de mâncare și în restaurante italiene bine cotate.
Este un aperitiv din regiunea Piemont, de unde erau și părinții Papei Francisc, imigranți în Argentina.
Platoul bagna càuda, așezat în mijlocul mesei, invită la conversație și la clipe de răgaz.
Rețeta, concentrată: cam 200 de mililitri de ulei extravirgin de măsline se amestecă cu patru linguri de unt și cu câțiva căței de usturoi tăiați mărunt. Totul se gătește la foc foarte mic timp de un sfert de oră. Apoi se adaugă 50 de grame de anșoa și învârtim lingura de lemn până când peștișorii sărați se dizolvă în sos.
Sub vasul de ceramică în care ai turnat sosul și pe care îl aduci la masă trebuie plasată o lumânare-pastilă pentru a-l menține cald.
Pasul doi: aranjezi pe platou diverse legume crude sau fierte: ardei, morcov, ridichi, conopidă, broccoli etc, plus pâine baghetă sau grisine de calitate.
Mesenii înmoaie legumele de pe platou în sosul cald. Și uite așa se înfiripă în aer plăcutul spirit de comunitate sau de familie. Nu strică un vin roșu, alături.