Octombrie 1929, Sibiu. Locuitori ai orașului s-au suit pe acoperișuri pentru a saluta trecerea Zeppelinului german deasupra României. Avea la bord 20 de pasageri şi 41 de membri ai echipajului. Plecat din localitatea Friedrichshafen-Germania, dirijabilul a survolat Oceanul Atlantic, SUA, Oceanul Pacific, Japonia, Siberia şi estul Europei.
Aventura Zeppelinului umplut cu hidrogen a fost cea mai rapidă călătorie în jurul lumii, doar 12 zile. A survolat de asemenea Brașovul și Bucureștiul (foto).
Un miliardar nou la fiecare 17 ore. Cum s-au îmbogățit
Au apărut 493 de noi miliardari în recent publicatul Top Forbes. Câte unul la fiecare 17 ore, dacă luăm ca referință momentul 18 martie 2020.
Câteva exemple despre cum au făcut banii:
Sam Bankman-Fried, 8,7 miliarde $, 29 ani. Fondator al două companii crypto.
Frații Cameron și Tyler Winklevoss, 3 miliarde $ fiecare. Investitori în cryptomonede și fondatorii Gemini Exchange.
Kate Wang, 5 miliarde $. Directoarea unei companii chinezești de produse pentru vapat.
Austin Russell, 2,4 miliarde $, 26 de ani. Fondatorul unei companii care produce senzori pentru automobile autonome.
Tyler Perry, 1 miliard $. Hollywood. Entertainment.
Stéphane Bancel, 4,3 miliarde $. Directorul producătorului de vaccinuri Moderna.
Joia e cea mai bună zi de publicat online
O analiză serioasă pe 432 de milioane de articole.
V-am mai spus de Buzzsumo, încercați.
În alb și negru. Un mouse pentru jocuri deosebit, la preț cinstit
Să nu spui că nu-ți place. Designerilor le-a reușit acest mouse de gaming, Canyon Puncher GM-20 pe numele său, zic.
Te întrebi de ce are carcasa traforată atât de migălos? Greutatea mouse-ului scade astfel, iar palma are aerisire și transpiră mai greu, ceea ce e important în sesiunile aprige de jocuri. Chiar și butoanele de click au perforații, în același scop.
Rotița de scroll este translucidă pe lateral și se poate ilumina în șase culori, în funcție de profilul ales.
În spatele rotiței de scroll este butonul care face trecerea prin cele șase profiluri programabile.
Al șaptelea este pe spate. Funcția: schimbarea modurile de iluminare RGB din interiorul carcasei.
Micii suporți de teflon de pe baza asigură o alunecare comodă pe pad.
Fiind destinat jocurilor, Canyon Puncher GM-20 poate fi configurat și personalizat pe site-ul produsului (unde găsești și specificațiile complete):
De asemenea, fiecare dintre cele șapte butoane este configurabil, i se poate da în sarcină o altă funcție.
Nu lipsesc funcțiile Macro: alegi o înșiruire de comenzi pe care le poți da doar la o singură apăsare a unui buton.
Un mouse sofisticat așadar, cu fir, la prețuri corecte.
Ți-a plăcut, dar nu ești gamer? Nicio problemă, poți să-l folosești comod și la browsing și exceluri. V-am zis doar că e bun și versatil.
Cum se îmbunătățește Karma
Impactul asupra mediului al alimentelor aruncate la gunoi este de patru ori mai mare decât poluarea produsă de toate avioanele din lume.
În medie, un european risipește 173 de kilograme de mâncare pe an. Aruncăm 20% din preparatele din carne și 35% din peștele și fructele de mare scoase la vânzare. E o risipă colosală.
Din cele 2,7 miliarde euro investite anul trecut în startup-urile food din Europa, 291 de milioane de euro au mers către aplicația mobilă suedeză Karma.
Funcționează simplu: vezi pe telefon restaurantele, cafenelele și băcăniile din proximitate care au produse cu vânzare accelerată, din cauza expirării iminente a termenului de garanție. Selectezi ce dorești, plătești prin aplicație și mergi să ridici comanda. Discountul este de 50%, iar toată lumea e încântată: clienții pentru că obțin mâncare ieftină, producătorii, pentru că au un plus de venit inexistent înainte.
Țepe cu NFT
Tom Kuennen a plătit echivalentul a 500 de dolari în cryptomonedă pentru o presupusă operă de artă, în fapt un simplu JPEG denumit „Moon Ticket”, creat de grup de artiști anonimi (în zilele acestea poți să faci și o mâzgăleală în paintbrush, dacă ai intrările respective o poți vinde drept artă).
Tom a făcut tranzacția pe OpenSea, una dintre cele mai mari platforme de vânzare/cumpărare NFT (non-fungible tokens), cu speranța să revindă în profit imaginea.
După un timp a deschis portofelul electronic să își verifice capodopera, dar în locul ei a primit asta:
Nu este singurul care și-a văzut NFT-urile dispărând. Un oficial al OpenSea încearcă explicații complexe, dar asta nu îl încălzește deloc pe Tom Kuennen, care a rămas și cu banii dați, și fără JPEG.
Tehnologia crypto este complexă și încă plină de găuri în care îți pot dispărea banii reali via cryptomonede, iar multe dintre NFT-uri sunt certificate pe un blockchain bazat pe un simplu URL de modă veche, care poate dispărea oricând.
Acestea sunt totuși cazuri izolate. În industria NFT curg în continuu milioanele, iar companiile îl folosesc în campanii inovatoare, vezi McDonald’s Franța.
Civilization se aude pe
Scurte
Doi foști angajați Google lucrează la un nou motor de căutare, Neeva. Au obținut o primă rundă de finanțare de 40 de milioane de dolari. Neeva ar urma să fie „altfel” decât Google, pe bază de abonament și fără reclamă.
Paranoicii s-ar putea întreba „Și dacă Neeva e tot a lui Google?”. Că vorba aia, și Firefox e sponsorizat de Google. Vedem. (sursa)
Revolut de despăgubește dacă ai spart telefonul abia cumpărat sau dacă nu poți face retur la achizițiile online. Cum.
Brandul Neutrogena din familia Johnson & Johnson Consumer și înființat propriu studio de producție branded content.
Primul film, In the Sun, realizat în respectivul studio, va avea premiera pe 27 aprilie. Mișcare înțeleaptă: costurile ar putea fi mai reduse decât dacă ar lucra cu studiouri din exterior.
Ne construim percepția asupra brandurilor și pe baza experienței pe care o avem la livrarea produselor pe care le-am comandat online.
Un grup de experți români au creat „creierul” bazat pe inteligență artificială Postis, care administrează circulația rapidă, sigură și la cel mai bun cost posibil a bunurilor în comerțul online. Postis are deja clienți mari și foarte mari și pregătește extinderea în Europa. Povestea.
Youtube stă excelent la audiență: 81% dintre americani spun că se uită la clipurile postate pe această rețea Google. A devenit cel mai popular serviciu video, însă la încasări nu stă prea bine. Anul trecut a avut venituri totale din reclame de 19,8 miliarde de dolari - pe care trebuie să le împartă cu creatorii, mai puțin decât obține Netflix din abonamente și un sfert din cât a adunat Facebook din ad-uri. Studiul.
Patreon, platforma prin care diverși creatori primesc donații de la fani (și unde întâlnim destui români), a ajuns la o valoare de piață de 4 miliarde de dolari, în urma unor noi investiții de 155 milioane de dolari.
Reconstituire: Cum sunau cântările bizantine acum 1500 de ani
Arhitectii care au ridicat catedrala Sfânta Sofia din Istanbul acum aproape un mileniu și jumătate au fost geniali. Sub cupolă, sunetele aveau o reverberație de 11 secunde. (Ca să înțelegem pe deplin, dacă rosteai „a”, sunetul persista încă 11 secunde după ce tăceai, amplificat și retransmis de arhitectura interioară.)
Pentru cei care ascultau cântările din fastuoasele slujbe religioase bizantine, efectul trebuie să fi fost copleșitor.
Reverberațiile din construcție au fost anulate prin modificările pe care cuceritorii turci le-au adus catedralei la 1453, când au transformat-o în moschee.
Acustica formidabilă a Sfintei Sofia a fost reconstituită tehnic, virtual, de cercetători ai Universității Stanford și putem să o testăm ascultând un ansamblu de muzică veche. Dacă ai niște căști bune, vei simți cum sunetul călătorește:
Și o pagină muzicală modernă, din istoria pandemiei
Aproximativ 160 de muzicieni răspândiți în lume și-au interpretat partiturile de acasă, sub conducerea unui dirijor suedez. Apoi, tehnicienii și-au făcut treaba cu brio și a ieșit unul dintre cele mai bune proiecte colaborative via internet: