Stația Spațială Internațională în trecere prin dreptul Lunii. Fotografie compusă, realizată ziua, de pe Pământ, de către Andrew McCarthy. El a folosit două telescoape și două camere pentru a captura această imagine. (sursa)
#decitit Interviu cu Daniel Dineș
sifted, publicație din grupul FT axată pe startup-uri, a publicat un interesant interviu cu Daniel Dineș, fondatorul UiPath și cunoscut drept cel mai bogat român.
Am preluat câteva pasaje. Interviul este aici și merită citit, mai ales partea cu 10 ani de nereușite și nenoroc până când a dat lovitura.
Și-a angajat un chef grec, ca bucătar personal.
Îmi place mâncarea bună, îmi plac un vin bun sau un whisky – spune el.A încercat să scrie un roman în stil Kafka când avea 17 ani.
În 1990 a început să studieze matematica și informatica la universitate. Profesorii i s-au părut plictisitori. Nu a mai mers la cursuri, ci doar la examene. Și-a luat totuși diploma.
Ca student a câștigat bani participând la turnee de bridge.
A lucrat trei ani pentru Microsoft în Seattle. S-a întors și și-a fondat propria companie.
După Vietnam, România are cele mai bune supe (ciorbe). Mă gândeam la un moment dat să deschid un restaurant care să servească doar supe.
Am descoperit cel mai bun lucru pe care îl poți cumpăra cu bani în această lume. Nu, nu sunt bunurile materiale. De altfel, îmi plac hainele sport ieftine. Cel mai bun lucru pe care poți să-l cumperi sunt îndrumarea și sfaturile venite de la oameni excepționali.
Am trăit foarte prost la 20 de ani, apoi la Microsoft am trăit ca un american de clasă mijlocie. După ce m-am întors în România, am trăit din 2000 de euro pe lună timp de zece ani. Nu merită să te lupți toată viața pentru a obține bani dacă vrei doar o vacanță mai plăcută - acesta este cel mai stupid comportament din lume.
Cărți recomandate de către cei care au reușit
Sunt site-uri care își cresc traficul cu câte un text de genul „20 de cărți recomandate de Stephen King”. Eu îți dau pontul unui site unde găsești recomandările de lectură venite de la sute de personalități, împărțite frumos pe categorii (miliardari, politicieni, sportivi, jurnaliști șamd). E bine să-l pui în bookmark, cred.
Cum ar arăta niște boxe Bang & Olufsen în camera ta
Realitatea augmentată (AR) va deveni ceva obișnuit în viața noastră și o vom folosi în tot mai multe ocazii, de la traininguri profesionale, la shopping și jocuri. Nu e nimic complicat în funcționarea AR: un soft adaugă la comanda noastră diverse elemente virtuale pe imaginea reală captată de camera foto și afișată pe ecran.
Aplicații utile și interesante ale realității augmentate au apărut în shopping (probarea virtuală a unor haine), beauty (cum ți-ar sta cu un anumit tip de coafură) sau în amenajările interioare (alegerea mobilierului și a finisajelor).
Rafinatul producător de electronice consumer Bang & Olufsen ne invită și el să vedem pe ecranul smartphone-ului ce bine le-ar sta unora dintre produsele sale în casa noastră.
Începi prin a instala aplicația B&A AR Experience din App Store sau din Google Play. Odată deschisă aplicația, alegi o boxă sau un televizor din portofoliul B&A, în culorile care te atrag, și le plasezi în diverse zone din cameră pentru a-ți face o idee despre cum va arăta ansamblul final.
Alegi produsul care se potrivește cel mai bine și dai comanda.
Viitorul optimist
Am descoperit mai multe secrete ale lumii decât orice altă civilizație de până la noi. Totuși, modul în care aminoacizii se combină, pentru a alcătui proteine și a le transforma în nanomașini biologice care animă tot ce e viu, a rămas un mister.
Să înțelegi cum se comportă mare parte dintre cele peste 200 de milioane de proteine cunoscute ar înseamnă un salt imens pentru omenire.
Doar două dintre aplicațiile unei astfel de reușite în medicină: vom putea să descifrăm în amănunt mecanismul diverselor boli și să descoperim astfel rapid noi terapii și medicamente revoluționare.
Echipa Deepmind anunță, după ani de experimente, că a reușit, folosind AI, să deslușească cum se alcătuiesc ca structură și cum funcționează proteinele. Mai e mult de lucru, dar începutul a fost făcut. Implicațiile sunt uriașe, iar infograficul de mai jos despre speranța de viață în ultimii 500 de ani în funcție de descoperirile științei s-ar putea să se modifice în deceniile următoare.
Dacă te interesează subiectul, click pe clipul 1 și pe clipul 2.
5 informații esențiale despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Mai puțin de o lună până la primul gong. Festivalul se va desfășura în trei medii: în sălile de spectacol, în aer liber și online.
Cum afli prețul biletelor: intri pe site-ul festivalului, selectezi Program, ziua, click pe titlul spectacolului. Biletele pentru spectacolele care au loc în spații închise costă între 20 de lei și 150 de lei, iar cele pentru reprezentațiile online, în direct sau înregistrate, între 20 de lei și 75 de lei. Convenabil.
Abonament complet pentru transmisii online: costă 500 lei și îți permite să vezi toate spectacolele transmise live, precum și pe cele înregistrate.
Aproximativ 100 de reprezentații poți urmări online cu abonamentul acesta special, pornind de la Kibbutz Contemporary Dance Company, la Batsheva, de la Akram Khan, la María Pagés. 5 lei/reprezentație mi se pare un preț excelent, având în vedere valoarea trupelor care vin la FITS.
Biletele și abonamentul pot fi cumpărate începând de ieri, 22 iulie.
_____________________
UniCredit Bank este sponsor oficial al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2021.
Scurte
Dacă nu mai știi la ce să te uiți: Top 50 filme distopice din ultimii 55 de ani.
_________________________
Startup-ul francez Gourmey va lansa foie gras crescut în laborator pe baza celulelor extrase din oul de rață. Delicatesa foie gras este obținută natural printr-o metodă barbară: rațele sunt hrănite forțat (îndopat) până când ficatul lor devine o masă grasă.
_______________________________
Mă năucește faptul că noi discutăm încă despre incidente personale cu taximetriști sau uberiști, în timp ce în lume flotele de robotaxiuri se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. De pildă, compania Waymo operează 300 de taxiuri fără șofer în Phoenix, Arizona. Un filmuleț foarte scurt (dar dacă te pasionează subiectul, search pe Youtube, găsești și altele) despre această experiență:
_____________
#deurmarit selecția zilnică de 10 fotografii foarte bune despre evenimente din toată lumea, pe care o fac editorii The Guardian.
______________________
__________________________________
Cursuri despre cinema
Oricum vezi o groază de filme, măcar să înțelegi mai bine ce a vrut regizorul, care sunt mecanismele creației cinematografice. Abonează-te.
Nu ești convins(ă)? Mai ia-ți opt minute și urmărește analiza Kurosawa.
Și pentru că ai citit cuminte până la final, îți dau link-ul către platforma de muzică France Inter Paris - fip. O găsești și ca aplicație pentru iPhone sau Android.