O mamă-vidră își duce puiul la o lecție de înot. Vidrele sunt pe lista roșie internațională a speciilor în pericol. Alte fotografii înscrise în competiția Comedy Wildlife Photo Awards, aici.
Cum să scrii bine și frumos chiar dacă nu asta e activitatea ta principală
Nu e vorba de caligrafie, ci de a redacta texte (cuvântări, prezentări, articole, email-uri etc) clare și memorabile. Avem o carte, clasică deja, scrisă de un fost profesor la Yale, William Zinsser, din care învățăm patru principii de bază ale scriiturii eficiente:
1. Claritatea. Dacă nu ai înțeles foarte bine despre ce e vorba, nu te așeza să scrii.
2. Simplitatea. Când scrii, nu te apuca de broderii fanteziste în text, străduindu-te să pari genial. Nu păcălești multă lume astfel. Stilul trebuie să rămână simplu.
3. Concizia. În scris, ce e scurt e mai bun decât ce e lung. Propozițiile/frazele scurte sunt mai bune decât propozițiile/frazele lungi.
4. Autenticitatea. Fii tu însuți când scrii. Nu încerca să pari altcineva.
„Scrisul este o muncă grea. O propoziție clară, bună, nu îți apare în minte din prima. Amintește-ți de asta în momentele de disperare” - conchide profesorul Zinsser.
Cartea, aici.
Watson mai are de învățat
Creierul informatic al turneului US Open este un sistem IBM bazat pe inteligența artificială, Watson pe numele său. În afară de sarcina lui principală, de a administra uriașa cantitate de informație, Watson a fost programat să dea pronosticuri privind ierarhia jucătorilor pe baza datelor culese din diverse surse. A cam roșit la final. De exemplu, Watson o vedea pe japoneza Osaka în frunte și pe canadianca Leylah Fernandez mai pe la coadă. Realitatea: Osaka a părăsit competiția, iar Fernandez a ajuns în semifinale. Poate că e mai bine că a greșit. Dacă sistemul AI ar fi funcționat bine, industria pariurilor ar fi avut mari probleme.
(sursa)
Haine medicinale
Nanowear, o companie newyorkeză, a creat Simple Sense, o bandă cu miliarde de senzori. Purtat pe torace, acest dispozitiv medical citește semnele vitale ale inimii și poate identifica 85 de afecțiuni diferite.
Maiju este o salopetă inteligentă pentru sugari, proiectată la Universitatea din Helsinki, care monizează neurodezvoltarea și poate sesiza semne precoce ale unor afecțiuni precum paralizia infantila sau autismul.
BloomerTech, un startup din Boston, a creat un sutien care monitorizează activitatea inimii, pe care medicii îl pot prescrie femeilor cu risc de insuficiență cardiacă pentru stabilirea celui mai bun tratament.
Cercetători de la North Carolina State University au creat, după zece ani de teste, o țesătură pe care țânțarii nu o pot penetra în căutare de sânge. Noile haine mosquito proof îmbrăcate de cercetători și-au dovedit eficiența într-o cușcă înțesată cu țânțari.
Țânțarii omoară în lume, anual, sute de mii de oameni prin boli transmisibile.
Mai multe, în acest articol WSJ.
Xavier
Cam în 15-20 de ani vom fi și noi supravegheați de roboți polițiști pe stradă, pot să pun pariu. Deocamdată, avem exemplul Singapore, unde autoritățile au trimis în patrulare, experimental, doi roboți din specia Xavier (foto). Dotați cu camere 360 și algoritmi AI, Xavierii detectează persoanele care fumează în locuri interzise, încalcă regulile antiCOVID sau vând diverse la tarabe amplasate ilegal. Roboții nu arestează oameni dar alertează polițiștii cărora le trimit coordonatele contravenientului. (Input)
Poate ți-a scăpat: Vrei să vezi ce ai înăuntru?
Sunt destui studenți la medicină care leșină la disecția pe cadavre.
Viitorii medici pot lucra însă pe Complete Anatomy, o platformă virtuală 3D care demontează în amănunt corpul uman.
Platforma este folosită și de medici pentru a le explica pacienților maladiile și viitoarele proceduri. Nu e foarte scumpă, funcționează în Windows, iOS și Android și poți cere un test. (din Civilization #58)
Game changer, space saver. Noul kit Intel NUC 11 Extreme
Este de dimensiuni reduse și gata pentru cele mai noi jocuri AAA. Poți conecta mai multe monitoare. Joci, înregistrezi, faci streaming concomitent.
Azi prezentăm kitul Intel NUC 11 Extreme care îți va oferi o experiență de joc high-end la dimensiuni fizice reduse. Ocupă puțin loc, dar e puternic.
De la ce vine 11? Secretul acestui mini PC pentru jocuri: complexul și puternicul procesor Intel Core i9 de a 11-a generație cu opt nuclee, 16 fire și o frecvență de până la 5,0 GHz.
Ce ne mai propune:
Două porturi Thunderbolt 4, Intel Wi-Fi 6E, un port Intel Ethernet de 2,5 Gb și o sursă de alimentare internă de 650 de wați.
Poți să-l personalizeze cu o placă grafică discretă de dimensiuni complete, până la 64 GB de memorie dual-channel și opțiuni de stocare masive, datorită celor patru sloturi M.2.
Capacul șasiului este articulat.
Vine cu trei mari ventilatoare de 92 mm care păstrează interiorul rece și liniștit în timpul orelor de joc îndelungiate.
Iluminarea RGB sub șasiu și sigla frontală RGB înlocuibilă înseamnă că fiecare kit poate avea propriul design de semnătură în interior și în exterior.
Pe scurt, kitul Intel NUC vine cu o placă și un șasiu personalizabile care pot accepta o mare varietate de sisteme de memorie, stocare și operare. Kitul este astfel potrivit nu numai pentru gameri, ci și pentru companii, studenți, educatori și creativi.
Prietenii de la ASBIS îți vor răspunde la întrebările despre kitul Intel NUC 11 Extreme trimise la adresa INTEL-NUC@asbis.ro.
Și un clip care să-ț„i trezească pofta de achiziții:
1000 de kilometri cu un rezervor de apă
Hyundai și-a prezentat viziunea privind vehiculele ecologice pe care le plănuiește până în 2040. A stârnit senzație acest container. Se va deplasa pe șosele autonom, fără șofer, și va folosi drept combustibil hidrogenul obținut din apă. Autonomia ar urma să fie de 1000 de kilometri fără alimentare cu apă.
Vara nu s-a sfârșit
Toamna asta e frumoasă și cel puțin în acest weekend, în București, îți oferă plăceri de vară. De pildă, Weekend Sessions la Grădina Botanică, „un festival child friendly, family friendly, love friendly”. Relaxează-te în iarbă, stai de vorba la un pahar cu vin bun sau bere artizanală, răsfață-te cu un picnic de la mici producători şi bucură-te de muzică.
Pe 11 și 12 septembrie vor fi concerte acustice de jazz, muzică clasică, indie, alternative sau pop.
Detalii, aici.
_______________________________________
Seria de evenimente Weekend Sessions este susținută de UniCredit Bank.
Scurte
Danezii ne-au trimis în magazine de câteva zile o nouă generație de căști Jabra. Prețuri bune. Ce știu să facă. Poate nu e prea devreme să începi cu cadourile de Crăciun?
______________________________________________________
Google a anunțat o nouă soluție machine learning de creștere a rezoluției foto. Ai un portret cam neclar? Google ți-l transformă în imagine hi-res. Aici e articolul, stufos, dar îți vei face o idee datorită unui clip demonstrativ.
____________________________________________
TikTok a publicat sfaturi și tutoriale care ar asigura succesul în această rețea.
_____________________________________________
Meseriaș al dronei în Veneția.
_____________________________________________
Ai vrea să trăiești în lumea aceasta?
Îți va cam da fiori acest video, Hyper-Reality pe numele său, turnat în Medellin, Columbia. Este un film conceptual, semnat de Keiichi Matsuda. Vine cu o nouă viziune provocatoare și caleidoscopică a viitorului, când lumile fizice și virtuale s-au contopit, iar orașul este saturat de media. Este cea mai recentă lucrare dintr-un proiect de cercetare a lui Matsuda. Din aceeași serie mai poți vedea pe contului lui de Vimeo și alte clipuri distopice. Și spun distopice, pentru că nu mi-ar plăcea să trăiesc într-un astfel de oraș. Sau, stai, nu cumva trăim oarecum deja, stând permanent cu ochii în smartphone?
Trailerul de la The Matrix Resurrections, film care va apărea în cinematografe de Crăciun, a înregistrat azi-noapte (vineri) cam 1 milion de vizualizări/oră doar pe Youtube: