Cea mai veche culegere de matematică din lume
Este un papirus egiptean, scris acum 3700 de ani. Cuprinde 85 de probleme de matematică (aritmetică, arii și volume), este lung de 20 de metri și poartă titlul Instrucţiuni spre a cunoaşte toate lucrurile secrete.
Papirusul este adăpostit de British Museum și poți să-l consulți online. Un fragment, în această imagine.
Picniic, aplicație de telefon pentru organizarea familiei
Aplicația a fost lansată în 2019 și continuă să adune aprecieri. Funcționează ca un hub de comunicare comun, în timp real, pentru membrii unei familii care au programe diferite, situație potențial generatoare de conflicte. Ca să luăm un exemplu: când copilul deschide frigiderul și vede că nu mai e iaurt, trece în lista de cumpărături din aplicație „iaurt”. Primul din familie care ajunge la supermarket știe ce să cumpere.
Dacă vrei să o testezi, avem varianta Android și varianta iOS.
Vrem farfurii
Odată cu nebunia fotografierii pentru Insta a preparatelor din restaurante, unii chefi au fost cotropiți de creativitate absurdă. Farfuriile au devenit demodate, astfel că bietele feluri de mâncare au început să fie aduse la mese în recipiente neobișnuite, unele sinistre de-a dreptul. Contul de Instagram și cartea We Want Plates inventariază cele mai stupide (amuzante?) tentative de creativitate în plating - merită să intri trei minute, să te distrezi. Iată o mostră, reală, de servire creativă, pe un os de vacă:
Adevărul că și la noi, și în alte țări au apărut, pe lângă creatori autentici, o seamă de aproximativi în rol de chefi reinterpreți ai bucătăriei clasice, adulați de hipsterime care cade pe spate dacă aude de „reducție de corcodușe cu cardamon distilat în petrol lampant”.
Apropo de bucătari autentici: am găsit în arhiva personală de acum șase ani două rețete făcute publice de chefi cu stele Michelin. Poate le încerci.
Mamuții lânoși vor învia
Profesorul Harvard George Church (dreapta), expert în genetică, a fondat startup-ul Colossal, cu obiectivul de a readuce la viață mamutul lânos, specie dispărută acum 4000 de ani. Deadline: anul 2027. Pământul înghețat din Siberia a păstrat exemplare bine conservate de mamut, astfel încât informația genetică există. Colossal a strâns 15 milioane de dolari investiții.
Obiectivul final al profesorului Church este comercializarea tehnologiilor genetice, așa cum s-a întâmplat în anii 60 a secolului trecut, când ambiția americanilor de a ajunge pe Lună a accelerat apariția unor tehnologii precum sateliții de comunicații, GPS sau microcipurile. (sursa)
Nu lăsa pe mâine casa pe care poți să o iei azi
Acesta e sfatul de viață pe care ni-l dă UniCredit Bank și ne spune și cum e posibil să ne instalăm repede în noua locuință. Ne mutăm cu salariul la UniCredit Bank, încheiem o asigurare de viață și aplicăm pentru un credit ipotecar în condiții de dobândă avantajoasă.
Vezi care sunt condițiile și beneficiile aici.
Oferta nu ține o veșnicie, ci doar până pe 29 noiembrie 2021. Dai click acum, da?
Creative trends 2021. Ca să fii la zi
Milioane de utilizatori Shutterstock din întreaga lume caută zilnic imagini, videoclipuri și piese muzicale în fiecare zi. Platforma a analizat cuvintele cheie ale căutărilot și a sintetizat tendințele din acest an, de pildă eccentric animation, surreal faces sau inkscapes. E un studiu util: dacă asimilezi informația, vei fi perceput(ă) ca actual(ă), plus că s-ar putea să te lovească inspirația Aici.
Logi Dock, un echipament Logitech de ultimă oră pentru campionii în business
Pregătește-ți cardul pentru că în octombrie va fi lansat pe piață un echipament deștept, hi-end, creat special pentru lucrul hibrid sau la distanță. Logi Dock pe numele său, creație a inginerilor și designerilor Logitech, este un docking station all-in-one care îți face ordine minimalistă pe birou, aduce videoconferințelor tale claritate de cristal și îți pune muzică în clipele de relaxare sau concentrare pe proiecte. Pe scurt, odată ce l-ai achiziționat, Logi Dock devine managerul iscusit al ședințelor tale virtuale.
De dimensiuni reduse (84x160x131 cm), Logi Dock este certificat Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Google Voice și se înțelege fără drivere suplimentare cu computerele pe Windows, macOS sau Chrome, respectiv cu sistemele iOS și Android în cazul device-urilor mobile.
Îți preia vocea cu un sistem de șase microfoane pentru a o reda clar celor aflați la distanță.
Logi Dock îți propune o soluție inteligentă de conectare. Îți alimentează laptopul (până la 100W) și reduce numărul de încărcătoare, cabluri și adaptoare din birou. Te invită să conectezi până la cinci periferice USB și două monitoare utilizând USB-A, USB-C, HDMI. Prin Bluetooth, îți conectezi de asemenea smartphone-ul sau tableta pentru a reda fișierele sau streamingul audio. Tastatura și mausul se vor conecta și ele wireless.
Integrezi calendarul tău (Office 365 sau Google) cu aplicația Logi Tune, iar Logi Dock te va informa când ai următoarea întâlnire și te va ajuta să intri live rapid și simplu printr-o simplă apăsare de buton. Aplicația optimizează de asemenea camera web business Logitech și căștile Zone, pentru o întâlnire virtuală cât mai confortabilă tehnic.
Dacă muzica este fundalul ideal în care lucrezi, Logi Dock te va răsfăța cu difuzoare mici dar puternice, care oferă un sunet stereo, cu o linie de bas puternică.
Mai multe detalii tehnice, aici.
Inevitabil, un text tehnic despre un echipament hi-end este cam arid. În compensație, îți sugerez să urmărești acest clip, în care oficialii Logitech povestesc cu pasiune despre cea mai nouă creație a lor:
Experiment: TikTok livrează minorilor clipuri despre sex și droguri
După ce și-a făcut cont pe TikTok, un utilizator de 13 ani a început să caute în aplicație „onlyfans” - numele binecunoscutului site pentru adulți. A avut ce vedea în rezultatele returnate.
The Wall Street Journal a creat câteva zeci de conturi-boți pe TikTok, cu vârste declarate de 13-15 ani, pentru a înțelege ce le oferă rețeaua acestor copii. Concluzia: algoritmii TikTok livrează fără probleme minorilor conținut despre sex și droguri.
The Wall Street Journal a trimis TikTok 974 de clipuri video pe teme de pornografie/sex și droguri care au fost afișate conturilor 13-15 ani create de jurnaliștii investigatori. Dovezile menționate în articol sunt uluitoare.
O purtătoare de cuvânt TikTok a admis senină că aplicația nu face diferența între conținutul pentru minori și cel pentru adulți.
Scurte
David Lynch a deschis il Silencio, un club de fițe în Ibiza. Câteva poze și meniul. Dacă ai trecut vara asta prin Mamaia, prețurile lui Lynch sunt chiar de bun simț.
_______________________________________
Cercetătorii italieni au studiat o pereche de ghete și un papuc aparținând lui Michelangelo (Capela Sixtină), încălțăminte (foto) păstrată în Casa Buonarotti de la moartea sa în 1564, și au ajuns la concluzia că artistul renascentist abia avea 1,57 înălțime. Nimic ciudat, pe vremea aceea, europenii erau mai toți scunzi. (sursa)
_________________________________
Georgiana a lansat pe Substack newsletterul Ce gătesc, cu idei de planificare a cumpărăturilor și a meselor, astfel încât bugetul unui cuplu să se simtă relaxat. Dacă autoarea nu se va plictisi, îi prevăd newsletterului cu viitor interesant.
______________________________
Alina Vandenberghe, fondatoarea Chili Piper: apreciată de Steve Jobs, acum pe calea primului miliard ca antreprenoare.
____________________________________
Ce salarii au jurnaliștii și IT-iștii de la The New York Times, poate cea mai creativă publicație din lume. Cotidianul a fost fondat în 1851 și a luat zeci de premii Pulitzer.
__________________
MTV Video Music Awards. Ieri. Nu comentez. Vezi aici.
Shutian Cheng, 16 ani, are un vis: să devină pianist de concert. Se autopromovează pe Youtube. Are 23.000 de abonați la canalul lui de muzică clasică, iar acest clip, în care ni-l explică pe Bach (vezi sus partitura pentru fiecare mână, impresionantă), a depășit 161.000 de vizualizări: