În vizită la British Museum
Francisco Goya (1746 -1828), pictor spaniol excepțional, a fost fascinat de primul zbor al omului, cu balonul cu aer cald, petrecut la 1783. Și a realizat această gravură, cu oameni-Icar, probabil ferm convins că va veni o zi când zborul va fi ceva banal. Și a avut dreptate.
Gravura este expusă la British Museum iar rostul acestei povești este de a da un link către o vizită virtuală în acest celebru loc londonez.
16.000 de sunete ale omenirii
BBC a deschis pentru public arhiva sa de sunete pe care a adunat-o începând cu 1920. Găsești 16.000 de înregistrări (format WAV), de la papagali vorbitori, motoare în doi timpi, al doilea război mondial, sport la zgomote ale orașelor. Le poți folosi gratuit în scopuri personale, educaționale sau de cercetare. (Podcasturile sunt produse educaționale, nu? - tocmai ți-am dat un pont.)
O altă colecție de sunete interesantă, din natură, este cea a Yellowstone National Park.
Te poți relaxa și cu videoteca aceluiași parc.
Povestea fascinantă a lui Kevin Systrom
Avea 26 de ani când a părăsit compania Google, unde nu-și prea vedea viitorul.
Și-a înființat propriul startup, o aplicație de checkin/recomandări pe care a numit-o Burbn, un gen de Foursquare.
A găsit ușor investitori care i-au dat pe mână 500.000 de dolari, atrași de ideea că Burbn avea o funcție aparte: utilizatorii puteau posta fotografii și clipuri când dădeau checkin. Era 2010.
A plecat să locuiască și să lucreze într-un hostel ieftin din Mexic. Cea mai bună investiție, cea care l-a făcut într-un final miliardar: al doilea bilet de avion, pentru prietena lui.
A cheltuit câteva zeci de mii de dolari pentru lansarea aplicației, dar după nouă luni Burbn avea vreo 80 de utilizatori. Dramă.
Furios, Kevin a întrebat-o odată pe prietena lui de ce nu postează și ea fotografii pe Burbn. „Fotografiile mele făcute cu iPhone 4 nu arată prea bine în comparație cu cele ale altor utilizatori” – a explicat ea. „Da, pentru că ei folosesc filtre”- a replicat Kevin și în acel moment a avut o revelație.
A fugit în camera de hostel și a creat primul filtru foto pentru Burbn. După asta, într-o singură zi, aplicația a fost descărcată de 25.000 de noi useri. Succesul venise.
Împreună cu celălalt cofondator, Mike Krieger, a curățat toate funcțiile inutile și a transformat Burbn în rețea socială de foto & video sharing.
A redenumit-o Instagram și mai departe știi: a fost cumpărată în 2012 de Facebook cu o sumă uriașă la vremea aceea: 1 miliard de dolari.
Dacă te-a prins subiectul, un interviu cu Kevin:
Colegul nostru, robotul
În lume, la fiecare 10.000 de angajați din industrie corespund 113 roboți care muncesc cot la cot cu ființele umane. (WEF)
Faci racking?
E riscant acum să mergi la sală, așa că burtoșii au redescoperit mișcări naturale ca mersul pe jos și lucrul cu propria greutate. Acestea sunt ieftine însă și industria de fitness a trebuit să inventeze ceva cool, care să aducă bani.
Astfel, e (din nou) la modă racking-ul, adică mersul în ritm susținut cu un rucsac greu în spate, inspirat din antrenamentele militare. Jumătate de oră de mers arde cam 125 de calorii. Cu un rucsac pe omoplați, ajungi la 325 de calorii.
Un fost membru al trupelor speciale (cel puțin așa se laudă el) și-a deschis deja un business cardio racking: vinde un gen de rucsac umplut cu nisip la 85 de dolari bucata. Nu duce lipsă de clienți.
Morning Brew ar putea fi cumpărat de Business Insider
Cu cinci ani în urmă, doi studenți fondau newsletterul The Morning Brew, cu difuzare zilnică.
Concept: informație economică adaptată și concentrată pentru millennials, viitorii manageri și antreprenori.
Anul trecut, Morning Brew a avut venituri din publicitate de 13 milioane de dolari, iar zilele acestea a apărut zvonul că va fi cumpărat de către Business Insider. Suma? Wall Street Journal presupune că ar fi vorba de mai mult de 75 de milioane de dolari. (recode)
Joc creat la București
Amber, cel mai mare studio de game development independent din România, lansează pe 29 octombrie jocul rogue-lite first-person shooter PositronX. Să-l aplaudăm pe Amber, pentru că merită, la cât de repede se dezvoltă.
Jocul este creat de Scorpius Games, studio local bucureștean cu care Amber a fuzionat în martie anul acesta. Jocul, care până acum s-a aflat în Early Acces, va costa 20 de euro.
Avem rezolvarea războiului 5G
Una dintre victimele războiului economic dintre marile puteri ale lumii este tehnologia 5G. Americanii arată către chinezi cum că sunt câh și își somează alianții să nu cumva să cumpere tehnologie 5G din Shenzen.
Surpriză!
Organizația profesională a celor mai mari telecomuri din lume și cei mai credibili experți au venit cu rezolvarea problemei securității rețelelor 5G. Imbatabilă.
Locuri de vizitat în România.
De unele sigur nu ai auzit.
Foto: Castelul Kalnoky
Două cărți care l-au ajutat să devină bogat
Pentru Tobias Lütke, fondator al platformei de e-commerce Shopify (venituri de 2 miliarde de dolari anual), școala a fost un chin: dislexic și cu probabil suferind de ADHD, a învățat superficial cât să treacă clasa.
S-a făcut programator pentru că îi era mai ușor să comunice cu computerul decât cu oamenii.
Tobias spune că a citit două cărți fundamentale care l-au ajutat să-și depășească problemele și să reușească în antreprenoriat: “Influence” de Robert Cialdini și „High Output Management” de Andrew Grove.
Le găsești pe Amazon dacă vrei să devii prosper.
Nu contează câte cărți citești, ci ce cărți – pare să fie crezul lui Tobias.
O oră de zen
Lunile din urmă au adunat destule tensiuni în noi. Întreba cineva pe Facebook ce muzică relaxantă să asculte când are insomnie (mărturisea că piesele chillout cu ploaie și cascade îl trimiteau în scurt timp la baie).
Nu vei regreta dacă vei da click pe clipul de mai jos.
Compozitorul Mamoru Fujisawa (Joe Hisaishi pe numele său de artist) și studioul de animație Ghibli ne propun o oră de zen multimedia. Jazz pe armonii de muzică de film și valuri de mare. Dacă ți se pare că are prea mult zahăr, fugi și caută niște metale.
Dacă ți-au plăcut poveștile și nu te-ai abonat încă, click pe butonul albastru, pentru a le citi și pe următoarele săptămâna viitoare.